Vijesti
EU predlaže ograničenje cijene gasa na 275 eura po megavat-satu Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao je da bi gornja granica cijena mogla stupiti na snagu od 1. januara 2023. i ostati na snazi godinu dana
#

Evropska komisija predložila je u utorak gornju granicu cijene gasa za Evropsku uniju na 275 eura (282 dolara) po megavat-satu (MWh) za holandski TTF prirodni gas koji služi kao mjerilo na cijelom kontinentu, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao je da bi gornja granica cijena mogla stupiti na snagu od 1. januara 2023. i ostati na snazi godinu dana. Međutim, Brisel je ostavio i opciju da mehanizam bude suspendovan u bilo kom trenutku.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da ova mjera ima za cilj "zaštitu preduzeća i domaćinstava EU-a od previsokih cijena gasa".

Ideja o ograničavanju cijena već mjesecima dijeli članice EU-a. O najnovijem prijedlogu Evropske komisije u četvrtak će raspravljati ministri energetike iz 27 zemalja članica.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.