5 C
Sarajevo
25.04.2024

Mijan: Ustavni sud BiH nije donio nikakvu odluku po zahtjevu Borjane Krišto

Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH, kazao je za „Avaz“ da taj sud nije donio nikakvu odluku po zahtjevu podnositeljice Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava FBiH.

Nakon što su pojedini mediji objavili da se na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda zakazane za 25. juni ove godine nalazi i odluka o obustavi postupka po apelaciji Krišto o ocjeni ustavnosti odluke da se pri izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH poštuje princip pri kojem se obavezno iz svake kantonalne skupštine bira po jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat, Mijan je pojasnio da će 25. juna biti održana sjednica Velikog vijeća na kojem uopće nije predmet po zahtjevu Borjane Krišto.

– Veliko vijeće nije nadležno za donošenje odluka o zahtjevima za ocjenu ustavnosti zakona ili ustava. Dakle, dnevni red za sjednicu 25. juna već je utvrđen i u njemu uopće nije predmet Borjane Krišto – kazao je Mijan.

- OGLAS -

On je pojasnio da nadležnost za odluke o takvim zahtjevima ima plenarna sjednica Ustavnog suda. Mijan otkriva da je prva naredna plenarna sjednica Ustavnog suda zakazana za 5. juli ove godine i tada bi se na dnevnom redu te sjednice mogao naći zahtjev Krišto.

– Planirano je da se sjednica održi tada, međutim, službeno, predsjednik Suda saziva sjednicu i donosi prijedlog dnevnog reda osam dana prije tog termina kada je planirana. I može se očekivati da će na dnevnom redu za sjednicu planiranu 5. jula biti i zahtjev Borjane Krišto i onda će sudije odlučivati na način kako smatraju da treba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA