8 C
Sarajevo
16.04.2024

Stephane Gilli: Grčkom igraču sam izbio zub u samoodbrani, Savez me otpustio preko maila

 Poslije utakmice Džeko se posvađao sa Manolasom, nakon čega je došlo do naguravanja između svih igrača. Gianniotasa je u samoodbrani udario Gilli i pri tom mu izbio zub, nakon čega je francuski trener otpušten iz FS BiH, te kažnjen sa šest mjeseci suspenzije od strane FIFA-e.

Stephanea, koji danas sa Baždarevićem radi u drugoj francuskoj ligi u Paris FC, smo na početku razgovora za BIH.ba – Reprezentacija.ba pitali da li prati nastupe Zmajeva i kakve šanse ima BiH da se nađe na Euru.

“Naravno da pratim rezultate BiH, veliki sam navijač. Reprezentacija BiH ima šansu da se kvalifikuje na Europsko prvenstvo, iako će se tri tima boriti za prve dvije pozicije. Mislim da je Italija malo superiornija, a da će se BiH i Grčka boriti za drugo mjesto”, rekao je Gilli.

- OGLAS -
  

Bivši član stručnog štaba naše reprezentacije nam otkriva šta je prema njegovom mišljenju nedostajalo da se plasiramo na EP 2016. godine.

“Na početku kvalifikacija smo imali samo dva boda. Nakon što smo preuzeli tim mislim da smo imali skoro perfektan start, osim poraza od Belgije. Za susrete baraža sa Republikom Irskom morali smo biti bolji, posebno se to odnosi na revanš u Dablinu. Ipak, lako je sada govoriti o tome nakon što se sve završilo. Ostat će mi zauvijek žao što nisam sa BiH otišao na Euro”, kazao je Francuz.

Upravo je zbog utakmice od Grčke otpušten iz reprezentacije BiH i suspsndovan na šest mjeseci od FIFA-e.

“Već u prvoj utakmici u tim kvalifikacijama u Pireju je bilo tenzija. U revanšu u Zenici atmosfera je bila naelektrisana, tokom susreta Lulić je dobio lakat u glavu i morao je otići u bolnicu na operaciju jagodične kosti. Što se tiče samog kraja meča, naravno da nisam ponosan što sam to uradio i zaista mi je žao zbog toga. To sam rekao i FIFA-i kao i da ja nisam agresivan tip uopšte. Nisam tu bio na početku sukoba, već sam došao poslije 20-tak sekundi i vidio sam da reprezentativac Grčke dolazi i htio sam da ga zaustavim u samoodbrani. Nije mi bila namjera da ga udarim. Meša je bio iza mene, grčki fudbaler je krenuo da me udari, a ja sam refleksno reagovao i zbog toga se kajem. Fudbalski savez BiH mi je poslao mail u kojem je pisalo da sam dobio otkaz. Tada sam angažovao advokata i branio se pred FIFA-om. Rekao sam im da je moja reakcija bila refleksna u samoodbrani te sam dobio šest mjeseci suspenzije. Napravio sam veliku grešku i snosio sam posljedice za to. Što se tiče susreta u utorak, nadam se da će biti dobar fudbal te da će sve proći u najboljem redu na terenu i van njega, jer se tako šalje dobra slika fudbala. Naravno, sa pobjedom Bosne i Hercegovine”, govori nam Gilli.

 - Stephane Gilli: Grčkom igraču sam izbio zub u samoodbrani, Savez me otpustio preko maila

  

Stephane trenutno sarađuje sa Baždarevićem u FC Paris, klubu koji igra sjajno u drugoj francuskoj ligi i u borbi je za plasman u najviši rang.

“Da, još uvijek sam sa Mešom. Fudbal je strast i sretan sam kada radim ovaj posao. Imamo izuzetnu grupu igrača. Za sada imamo veoam dobru sezonu, najbolju u historiji kluba. U trci smo za prvih pet pozicija, a do kraja sezone imamo još devet kola. Iskreno se nadam da ćemo završiti u Top 5, jer mislim da to ovi igrači zaslužuju za sve što su postigli gokom sezone. U ovoj profesiji, pored tehničkih i taktičkih aspekata, mislim da su menadžment i ljudska avantura možda najvažniji elementi da uradite sjajne stvari. Osim toga, jezička barijera u Bosni naučila me je tome”, ističe Stephane i dodaje:

“Ambicije su da radimo što je moguće više i da naši igrači koje imamo na raspolaganju u klubu napreduju. Što se tiče budućnosti, fokusiran sam na utakmicu koju igramo u petak. A onda svi težimo da ostvarimo što bolje rezultate.”

  - Stephane Gilli: Grčkom igraču sam izbio zub u samoodbrani, Savez me otpustio preko maila

Za kraj razgovora, Gilli nam je otkrio da je u kontaktu sa pojedinim bh. reprezentativcima.

“Da, u kontaktu sam sa nekim igračima. Iskoristio bih ovu priliku da im poželim sve najbolje u ovim kvalifikacijama, kao i stručnom štabu te nevjerovatnim navijačima .”

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA