6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Goraždanski planinari učestvuju u Maršu mira

Pripreme su već počele u tom goraždanskom klubu koji već 14 godina na taj način odaje počast žrtvama genocida.

– Baštinimo ovu tradiciju već 14 godina i jedan smo od prvih klubova koji se organizirao da na ovakav način oda počast žrtvama genocida. I ove godine učesnici će preći put dug više od 100 kilometara, kroz tri etape. Prijave za učešće otvorene su do 2. jula, a polazak je planiran 7. jula – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

Planinari Goražda poručuju kako je Srebrenica za njih hodočašće te da patnju Srebreničana ponajbolje razumiju Goraždani kojima je bila namijenjena slična sudbina.

- OGLAS -

– Goražde “grad heroj” i nekadašnja Zaštićena zona UN-a, zahvaljujući našim braniocima izbjegao je sudbinu Srebrenice, ali najmanje što možemo učiniti je da ne zaboravimo. Osim fizičke spreme, učesnici marša moraju biti spremni izdržati i psihološki pritisak potresnih priča koje svjedoče o razmjerama zločina počinjenih na više lokacija. Mi kao klub ćemo se potruditi u tom logističkom smislu i učiniti sve da to protekne u najboljem redu. Očekujemo podršku Grada Goražde, BPK ali i privrednih subjekata – podvukao je Šovšić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA