Vijesti
EU zemlje će na samitu raspravljati o sankcijama Bjelorusiji Čelnici zemalja članica Europske unije razmatrat će ove sedmice na samitu u Bruxellesu mogućnost uvođenja sankcija za bjeloruski režim
# EPA

Čelnici zemalja članica Europske unije razmatrat će ove sedmice na samitu u Bruxellesu mogućnost uvođenja sankcija za bjeloruski režim nakon što ministri vanjskih poslova o tome nisu uspjeli postići konsenzus.

Europska unija je pripremila sankcije za 40-ak osoba iz Bjelorusije, koje smatra odgovornim za represiju prema građanima, ali za odluku je potreban pristanak svih zemalja članica. Kipar uvjetuje svoj pristanak uvođenjem mjera protiv Turske kako bi prestala s istraživanjem nafte i plina u kiparskim vodama.

Radman: Iskazali smo veliku solidarnost s građanima Bjelorusije
U ponedjeljak su ministri vanjskih poslova prije početka službenog sastanka imali radni doručak s bjeloruskom oporbenom čelnicom Svetlanom Tihanovskom.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su europski ministri izrazili solidarnost s građanima Bjelorusije.

"Iskazali smo veliku solidarnost s građanima Bjelorusije. Razmatrana je i mogućnost sankcija za određeni broj osoba, a za koji dan će Europsko vijeće isto tako razmatrati eventualno uvođenje sankcija Turskoj. Postoji politička volja da se to isto tako napravi i u Bjelorusiji, ali potrebno je stanovito vrijeme", izjavio je Grlić Radman nakon sastanka.

"Vidjet ćemo kakav će biti stav čelnika oko Turske, a onda ćemo vidjeti u kojem će pravcu ići sankcije za Bjelorusiju", dodao je Grlić Radman.

Kaže da je EU solidarna s Grčkom i Kiprom, koje se zauzimaju za sankcioniranje Turske
Hrvatski ministar je istaknuo da je EU solidarna sa svojim članicama Grčkom i Kiprom, koje se najviše zauzimaju za sankcioniranje Turske zbog njezinih aktivnosti na istraživanju nafte i plina u istočnom Sredozemlju.

"Potrebno je razgovarati. Turska je važan geopolitički akter, članica NATO-a, kandidatkinja za članstvo u EU, skrbi za četiri milijuna migranata, koji bi potencijalno mogli krenuti prema Europi. Važno je dati šansu dijalogu, svima je u interesu smanjiti tenzije, da postoji mir i dogovor te svaki jednostrani akt ne može biti pozdravljen", rekao je Grlić Radman.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU također su razgovarali i o stanju u Libiji, odnosima s Afričkom unijom te sa zemljama južnog Sredozemlja.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.