5 C
Sarajevo
25.04.2024

Hitno sazvati Skupštinu RMU Banovići

Danas je premijer FBiH ovlašten da, uime Vlade FBiH, kao ovlaštenog dioničara, sazove Skupštinu RMU Banovići za 17.10.2019. godine u mjestu sjedišta društva u Banovićima, s početkom u 12.00 sati, te istim dnevnim redom kao u zahtjevu Vlade od 12.9.2019. godine. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da pripremi sve potrebne akte s ciljem realizacije ovog zaključka.

U skladu sa Zakonom o privrednim društvima, zadužen je sekretar RMU Banovići d.d. da poduzme sve radnje neophodne za održavanje Skupštine koje od njega zatraži Vlada. U suprotnom, Vlada će protiv sekretara Društva poduzeti mjere za utvrđivanje lične odgovornosti za svu eventualnu štetu koja može nastati.

Vlada je zadužila premijera FBiH da, u njeno u ime, poduzme sve aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti, predstavnika državnog kapitala u Nadzornom odboru RMU Banovići d.d. Banovići  – predsjednika Emina Haračića i člana Rasima Kovačevića, ukoliko ne postupe po zahtjevu Vlade od 12. 9.2019. godine za hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine.

- OGLAS -

Vlada je konstatirala da, ukoliko ne postupe po zahtjevu za hitno sazivanje vanredne Skupštine za 30.9.2019. godine, Haračić i Kovačević preuzimaju ličnu odgovornost za sve eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti u tom privrednom društvu, od momenta kada sadašnjem sazivu Nadzornog odbora prestane mandat, tj. 30.9.2019. godine, do dana kada članovi tog organa upravljanja u novom sazivu budu izabrani na Skupštini Društva, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA