Vijesti
Evropska komisija: Mađarskoj ostaje resor proširenja Portparol imenovane predsjednice EK Ursule fon der Lajen potvrdio je da nema promjena u podjeli resora nakon imenovanja novih kandidata Mađarske, Rumunije i Francuske za sastav buduće Komisije
#

Kandidat Mađarske za komesara Oliver Varhelji zadržaće resor proširenja i susjedske politike, potvrđeno je u Evropskoj komisiji (EK).

Portparol imenovane predsjednice EK Ursule fon der Lajen potvrdio je da nema promjena u podjeli resora nakon imenovanja novih kandidata Mađarske, Rumunije i Francuske za sastav buduće Komisije.

"Kandidatu za komesara Oliveru Varheljiju ostaje resor susjedstva i proširenja", kaže portparol Erik Mamer, prenosi Tanjug.

Dosadašnji ambasador Mađarske u EU, Oliver Varhelji zamijenio je nekadašnjeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanjija koji je kao kandidat za komesara "odbačen" zbog utvrđenog sukoba interesa.

U Evropskom parlamentu najavili su da će se sledeće nedjelje kandidati koji su zamijenili "odbačene" Silvi Gular, Rovanu Plumb i Lasla Tročanjija naći pred Odborom za pravna pitanja, a zatim i na saslušanju pred poslanicima.

I nakon zamjene kandidata Francuska je zadržala resor unutranjeg tržišta, Rumunija transporta, a Mađarska proširenja.

Velika Britanija je jednina zemlja članica koja još nije predložila svog kandidata za komesara u novom sastavu EK koja bi trebalo da stupi na dužnost 1. decembra.

Britanski komesar obavljao bi svoju funkciju sve do izlaska Velike Britanije iz EU što je za sada planirano za 31. januar 2020. godine.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.