Vijesti
FBI s Trumpovog imanja odnio strogo povjerljive dokumente Otkriće da je bivši američki predsjednik Donald Trump imao dokumente označene kao ‘strogo povjerljive’ moglo bi za njega stvoriti veliku pravnu opasnost.
#

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) koji su pretražili imanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi uzeli su 11 kompleta klasificiranih dokumenata, među njima i neke strogo povjerljive, prenosi u petak Wall Street Journal.

Agenti FBI-ja početkom sedmice upali su na republikančevo imanje Mar-a-Lago na Floridi u sklopu istrage o tome je li on ilegalno uklonio dokumente iz Bijele kuće kad je napuštao funkciju predsjednika u januaru prošle godine, prenosi Hina.

FBI je s imanja Mar-a-Lago odnio 20 kutija u kojima su bili dokumenti, fotoalbumi, rukom pisana poruka i izvršno odobrenje za pomilovanje Trumpovog saveznika Rogera Stonea, pokazuje popis zaplijenjenih predmeta.

Na njemu su i informacije o “predsjedniku Francuske”, piše Wall Street Journal, ali nije jasno radi li se o aktualnom šefu države Emmanuelu Macronu.

Pravna opasnost

Popis dokumenata na sedam stranica uključuje i nalog za pretres FBI-ju koji je odobrio sudac Bruce Reinhart.

Otkriće da je Trump imao dokumente označene kao “strogo povjerljive” moglo bi za njega stvoriti veliku pravnu opasnost.

Trump je ranije u petak odbacio izvještaj Washington Posta u kojem se tvrdi da je FBI u Mar-a-Lagu tražio klasificirane dokumente vezane za nuklearno naoružanje.

Pretres u ponedjeljak pokazuje da su pojačane federalne istrage i istrage saveznih država o Trumpovom djelovanju tokom predsjedničkog mandata i u privatnom poslovanju.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.