7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Pompeo potvrdio potporu ulasku Makedonije u NATO

– To je veoma važan trenutak za makedonsku diplomatiju. S državnim tajnikom Mikom Pompeom imao sam sastanak koji ohrabruje -, rekao je Dimitrov, kojeg prenose makedonski mediji.

Dimitrov, koji od ponedjeljka uveče boravi u posjeti Vašingtonu na poziv Pompea, prethodno se sreo i predstavnicima Senata SAD, koji su istakli da Makedonija ima potporu obje američke partije, Demokratske i Republikanske, na euroatlanskom putu.

– Kao što je poznato fokusirani smo na naše zadatke. Potrebna je pobjeda na referendumu koja će potvrditi dogovor koji smo postigli sa prijateljima iz Grčke. Treba da si građani s nama oko imena koje smo dogovorili sa našim grčkim prijateljima. To nam otključava put ka budućnosti, ka NATO i EU -, rekao je Dimitrov.

- OGLAS -

Ministar vanjskih poslova Makedonije je najavio aktivnu kampanju pred referendum (o promjeni imena države) u kojoj će pojasniti, kako je rekao, historijsku važnost dogovora sa Grčkom i ulaska Makdonije u NATO.

Podsjetimo, Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uvjet za makedonsku integracije u EU i NATO. Prethodno je, početkom jula, potpredsjednik SAD Michael Richard “Mike” Pence  telefonskom razgovoru s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom rekao da je Washington zainteresovan da bude uključen u “progresivne procese koji slijede u Makedoniji, posebno u sprovođenju referenduma i potpunoj primjeni dogovora sa Grčkom”.

Tom dogovoru, kojim se rješava trodesetljetni makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija, protive se opoziciona makedonska partija VMRO DPMNE, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, grupa nacionalističkih udruženja koja se deklarira kao patriotska i proruska vanparlamentarna partija Jedinstvena Makedonija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA