Vijesti
Fotografija oca sa sinom bez nogu i ruku osvojila je Siena International Photo Awards Uz pomoć fotografije moguće je ne samo uhvatiti rijedak trenutak, već i ispričati priču o događajima, životu osobe ili životinje. TengriMIX će podijeliti rad fotografa iz cijelog svijeta iza kojih leže istinite priče.
#

Siena International Photo Award proglasila je pobjednike 2021. Predstavljamo Vam radove pojedinih fotografa u nekim od nominacija.

"Djetinjstvo", Lopamudra Talukdar

Indijski fotograf snimio je djecu u Havani kako se igraju u svom dvorištu dok svijet gutaju društveni mediji i internet. Talukdarov rad osvojio je nagradu u kategoriji "Ulica".

Za fotografa godine proglašen je turski autor Mehmet Aslan, čiji je rad pod nazivom "Poteškoće u životu" proglašen najboljim među desetinama hiljada fotografija koje su na konkurs pristigli iz 163 zemlje svijeta.

Emotivna fotografija snimljena u turskoj provinciji Hatay prikazuje oca koji je izgubio jednu nogu, kako drži sina u naručju. Dječak je rođen bez ruku i nogu zbog urođenih abnormalnosti uzrokovanih lijekovima koje je njegova majka morala uzimati nakon trovanja gasom tokom rata u Siriji.

Turskom fotografu je dodijeljena ne samo titula "Fotograf godine", već će dobiti i nagradu u vidu fotografske opreme u iznosu od 1,5 miliona eura (744 miliona tenge).

"Rođendan", Bryce Lorenzo Couto

Španski fotograf snimio je radnike u staračkim domovima kako slave rođendan 98-godišnje Elene Perez dvije sedmice nakon što je preživjela korona virus. Fotografija je osvojila prvo mjesto u kategoriji "COVID-19".

"Hrana za sedmicu" Ronana Donovana

Američki fotograf uspio uslikati čopor od 10 vukova, koji su se u roku od mjesec dana vratili na trup vola. Slika je osvojila nagradu u kategoriji Divlje životinje.

Zor, Selena Magnolija

Italijanski fotograf snima mladu koja se sprema za vjenčanje na ulici u ciganskom okrugu Stolipinovo u Bugarskoj. Stolipinovo se smatra najgušće naseljenim romskim regionom u cijeloj Evropi. Selenin rad osvojio je nagradu u kategoriji "Lica".

Green Light Forest od Shirley Wong

Tajvanski fotograf snimio je planinsku stazu usred šume, koju osvjetljavaju mnoge krijesnice, dajući krajoliku atmosferu iz snova. Fotografija je osvojila nagradu u kategoriji "Priroda".

"Zatvorenik" Markusa Westberga

Švedski fotograf snimio je džinovsku pandu u kavezu koji se koristio za uzgoj u Kini. U svom radu fotograf je pokrenuo važnu temu uzgoja ugroženih životinjskih vrsta u zatočeništvu, koje se koriste kao atrakcije za plaćene nastupe. Fotografija je osvojila nagradu u kategoriji "Foto novinarstvo".

"Ovo je moja džungla!", Sergej Savvi

Ruski fotograf je snimio divljeg slona kako napada džip pun putnika. Fotograf napominje da ljudi moraju da poštuju prirodu i više vode računa o njoj, kao i da se trude da izbjegnu nepotrebne rizike. Sergejev rad osvojio je prvo mjesto u kategoriji "Putovanja".

 
Spašavanje šimpanze u Kongu, Brent Stirton
 
Južnoafrički fotograf snimio je niz fotografija na kojima se prikazuje spašavanje mladunaca šimpanzi, koje love krivolovci. Brent napominje da je bebama čimpanza potrebna ista briga kao i ljudskim bebama da bi preživjele. Rad fotografa osvojio je nagradu u kategoriji "Storyboard".
 
 
 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.