12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Guterres: Napori svijeta da zaustavi klimatske promjene do sada bili “krajnje neadekvatni”

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres rekao je u nedjelju da su napori svijeta da zaustavi klimatske promjene do sada bili “krajnje neadekvatni” i da postoji opasnost da bi globalno zagrijavanje moglo preći “tačku bez povratka”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći prije početka dvosedmične međunarodne klimatske konferencije u Madridu, rekao je da se utjecaj porasta temperature – uključujući i ekstremnije vrijeme – već osjeća u svijetu, s dramatičnim posljedicama po ljude i druge vrste.

Napomenuo je da svijet ima naučno znanje i tehnička sredstva za ograničavanje globalnog zagrijavanja, ali “ono što nedostaje je politička volja.”

- OGLAS -

Delegati iz gotovo 200 zemalja pokušat će na sastanku od 2. do 13. decembra doći do dogovora o pravilima koji regulišu klimatski sporazum iz Pariza 2015., uključujući način stvaranja funkcionalnih međunarodnih sistema trgovanja emisijama i nadoknaditi siromašnim državama gubitke koji trpe zbog porasta nivoa mora i drugih posljedica klimatskih promjena.

Guterres je rekao da rastući zahtjevi građana, posebno mladih, pokazuju da postoji široka želja za klimatskim djelovanjem.

“Ono što još nedostaje je politička volja”, rekao je.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA