11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Pedersen: Sirijski mirovni proces mora biti u vlasništvu Sirijaca

Istinski mirovni proces u Siriji treba biti u vlasništvu Sirijaca, izjavio je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa za Siriju, Geir Pedersen.

“Istinskim mirovnim procesom trebaju rukovoditi Sirijci kako bi bio održiv, istovremeno poštujući međunarodno pravo i naglašavajući potrebu zaštite civila, osiguranja neometane humanitarne pomoći i prekida neprijateljstava”, izjavio je mirovni posrednik na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj političkoj situaciji u Siriji.

Sumirajući svoje susrete u Siriji s predstavnicima vlade, koji su potvrdili privrženost sporazumu o održivom dijalogu na osnovu rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, Pedersen je kazao da su ti razgovori bili “otvoreni, praktični i konstruktivni”.

- OGLAS -

Ne počinjemo od nule. Imamo na raspolaganju 12 principa koje su razvili Sirijci na razgovorima u Ženevi i potvrdili u Sočiju. Imamo okvire koji su stvorili dogovorenu agendu za međusirijske razgovore pod okriljem Ujedinjenih nacija – kazao je.

On je izjavio da je od suštinskog značaja direktan i efektivan dijalog sirijske vlade i opozicije.

Postoji zajednički osjećaj da su sukobi splasnuli, kazao je, ali je sukob “daleko od gotovog”, a izazov postizanja mira zapanjujući po obimu i složenosti, zaključio je Pedersen, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA