2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Vos: Bihaću je neophodna konkretna podrška i države i Evrope

-Prilično smo impresionirani kako se recimo lokalne vlasti u Bihaću nose s ovom situacijom. Riječ je o relativno malom gradu, koji nije ni pretjerano ekonomski moćan, ali pokušava adekvatno odgovoriti jednom od najvećih izazova. Podrška Evropske unije i međunarodnih organizacija ne izostaje, međutim neophodna je još konkretnija podrška i države i Evrope – rekao je ambasador Nizozemske u BiH Reinout Vos.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je kako je nizozemski ambasador Reinout Vos od početka zainteresovan za situaciju s migrantima.

-Mi smo ambasadoru zaista zahvalni, jer pokušava pomoći. Mi mu svaki put ponavljamo kako se nadamo da će nas naša država zaštiti, a Evropska unija značajnije pomoći. Međutim i ovaj put mu mogu reći da nadležne državne institucije nisu skoro ništa uradile za rješenje trenutačne situacije s migrantima. Nekako mi se čini da već skoro godinu dana od njih imamo samo čuđenje s onim što se ovdje dešava – smatra Fazlić.

- OGLAS -

Dodaje da su bili neophodni protesti građana da se neke stvari uopće počnu doživljavati, a da su policijske mjere onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Unsko-sanskog kantona samo poruka kako je Bihać već odavno na izmaku snaga.

Ambasador Nizozemske u BiH Reinout Vos kazao je da je za stavljanje situacije pod potpunu kontrolu potrebna brza realizacija dva segmenta državnog i međunarodnog djelovanja – “adekvatno kontrolisanje svih bosanskohercegovačkih granica i humanitarni pristup migrantima koji su već ušli u BiH“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA