1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

U Evropi postoji “tempirana bomba” gora od Černobila

Fabrika nuklearnog otpada Ujedinjenog Kraljevstva “Sellafield” u Kambriji nosi titulu “najopasnije industrijske zgrade u zapadnoj Evropi”. Prema pisanju britanskog “Suna”, za protekle dvije godine dogodilo se čak 25 slučajeva probijanja sigurnosti.

Navedeni incidenti odnose se na ozbiljne propuste: od curenja radijacije iz vodenih cijevi, preko nezatvaranja buradi za nuklearni otpad, pa sve do prosipanja uranijskog praha i cijevi iz kojih curi kiselina.

Prema navodima britanskog medija, u oktobru 2017. u tu fabriku bio je hitno pozvan tim specijalaca nakon što je došlo do “incidenta” s nestabilnim hemikalijama, što je izazvalo strah okolnog stanovništva, a svega mjesec k0asnije otkriveno je da je jedan radnik britanske fabrike bio izložen niskom nivou radijacije, prenio je B92.

- OGLAS -

Također, ranije ove godine došlo je do oštećenja kabla visokog napona, što je prouzrokovalo nestanak struje, što je nagnalo Nuklearno regulatorno tijelo da konačno reagira i fabrici pošalje zahtjev za hitnim poboljšanjem sigurnosti.

Lokalno stanovništvo živi u konstantnom strahu jer smatraju da je i jedan incident previše, a pogotovo nekoliko koliko ih se dogodilo u toj fabrici nuklearnog otpada.

Međutim, rukovodstvo fabrike odgovara da razloga za brigu nema i da su svi dosadašnji incidenti bili na nivou “najmanje moguće opasnosti”.

Inače, u fabrici u Kambriji nalazi se zaliha od 140 tona plutonija, a u njoj se skladišti i nuklearni otpad iz ostalih nuklearnih reaktora Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi B92.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA