16 C
Sarajevo
16.04.2024

Premijer Zaev dostavio ostavku u Sobranje Sjeverne Makedonije

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, dostavio je danas ostavku u Sobranje, javila je MIA, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Sobranja, ostavka u pisanoj formi bit će dostavljena predsjedniku države Stevi Pendarovskom, koji će izvijestiti predsjednika parlamenta Talata Džaferija o novom mandataru Vlade.

Potom će predsjednik Sobranja zakazati sjednicu na kojoj treba biti potvrđena ostavka Zaeva i drugih članova Vlade Sjeverne Makedonije te biti izabran novi sastav koji će raditi u tehničkom mandatu.

- OGLAS -

Na prijedlog vladajućeg SDSM-a, mandatar Vlade u tehničkom mandatu trebao bi biti Oliver Spasovski, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije. Na prijedlog opozicionog VMRO-DPMNE, novi ministar unutrašnjih poslova trebao bi postati Naka Čulev, dok bi funkciju ministra za rad i socijalnu politiku trebala dobiti Rašela Mizrahi.

Makedonski parlament (Sobranje), čija sjednica je zakazana za danas, trebalo bi do ponoći da izglasa sastav Vlade u tehničkom mandatu.

 

Vlada u tehničkom mandatu trebala bi raditi u narednih 100 dana, odnosno do održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u Sjevernoj Makedoniji, zakazanih za 12. april.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA