Vijesti
Generalni sekretar UN-a poziva na reformu Vijeća sigurnosti Više od pedeset zemalja UN-a nikada nisu bile članice Vijeća sigurnosti.
#

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je na nadolazeću "veliku frakturu" u svijetu, navodeći da postojeće globalne strukture upravljanja ne služe svijetu koji se stalno mijenja, javlja CNN.

Govoreći pred svjetskim liderima u dvorani Skupštine Ujedinjenih naroda u utorak, Guterres je pozvao na temeljite promjene multilateralnih institucija, uključujući reformu moćnog Vijeća sigurnosti u srcu Ujedinjenih naroda i redizajn globalnih finansijskih sistema.

“Alternativa reformi nije status quo. Alternativa reformi je dalja fragmentacija”, rekao je Guterres.

Guterres je opisao sve veću globalnu multipolarnost kao najavu “novih mogućnosti za pravdu i ravnotežu u međunarodnim odnosima”, te priznanje uspona novih sila u svijetu poput Indije i Kine, i rastuće pregovaračke moći regionalnih blokova.

"Ali nove i ojačane multilateralne institucije bit će sve važnije za osiguranje mira u multipolarnom poretku", dodao je,

Prema njegovom mišljenju, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i sporazum iz Bretton Woodsa još uvijek odražavaju nejednake odnose moći iz 1945. godine, “kada su mnoge zemlje u ovoj skupštinskoj dvorani još bile pod kolonijalnom dominacijom”.

Vijeće sigurnosti se sastoji od pet stalnih članica: SAD, Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije i deset rotirajućih članova. Samo jedan lider od pet stalnih članica, američki predsjednik Joe Biden, odlučio je ove godine prisustvovati Generalnoj skupštini UN-a.

Više od pedeset zemalja UN-a nikada nisu bile članice Vijeća sigurnosti.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.