12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Općine Bužim Bunića

Općinski sud u Bosanskoj Krupi u potpunosti je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv bivšeg načelnika Općine Bužim i sadašnjeg predsjedavajućeg  Kantonalne skupštine Agana Bunića zbog krivičnog djela krivotvorenja službene isprave i produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Optuženom se na teret stavlja postojanje osnovane sumnje da je 2016. godine  kao općinski načelnik Bužima potpisom i pečatom ovjerio službeni  akt, u kojem je neistinito naveo da organ uprave nije zaključivao ugovore o djelu koji su u suprotnosti sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima USK.”

Dakle, sumnjiči se da je bio svjestan da sadržaj službenog akta kojeg je sačinio i potpisao nije istinit, jer je s osobama A.I., N.B., N.R. i K.D. unatoč naredbi kantonalnog upravnog inspektora zaključio više ugovora“, stoji u saopćenju Tužilaštva USK.

- OGLAS -

Navedeno je i  kako se osumnjičenom Buniću na teret stavlja i krivotvorenje službene isprave, odnosno neistinito obavještavanje kantonalnog inspektora o poštivanju zabrane zaključivanja ugovora o djelu za poslove i dopunske djelatnosti iz rješenja od 2. juna 2016. godine.

Iz Kantonalnog tužilaštva USK istaknuto je kako je osnovanost predmetne optužnice potvrđeno provedenom istragom, tokom koje je saslušano više svjedoka i analizirano nekoliko desetina materijalnih dokaza.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA