13.8 C
Sarajevo
08.05.2024

Lagumdžija s predsjednikom Malte i potpredsjednicom socijaldemokrata u EP

Na ovogodišnjem Forumu “Mladi mediteranski glasovi regionalnih lidera” koji se održava u Valeti na Malti, Zlatko Lagumdžija razgovarao je s predsjednikom Malte Georgeom Vellom i potpredsjednicom socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Miriam Dalli o euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana.

Predsjednik Vella je u dužem i prijateljskom razgovoru izložio viđenje i potrebu za intenzivniji angažman EU na zapadnom Balkanu, a sagovornici su se suglasili da se mora izaći iz zastoja na euroatlantskom putu zemalja zapadnog Balkana i da je to uzajamni interes svih aktera.

Lagumdžija je zamolio predsjednika Vella, kao dugogodišnjeg evropskog lidera i aktivnog zagovornika proširenja Evropske unije, da iskoristi svoj autoritet da se prije svega otkloni nepravda napravljena prema Sjevernoj Makedoniji i tako počne vraćati povjerenje i narušeni kredibilitet EU.

- OGLAS -

– Ubrzano proširenje EU je bitan faktor spriječavanja krize i slabljenja EU koja će u svakom slučaju za desetak godina izgledati kao zapadni Balkan. Ostaje otvoreno pitanje da li će zapadni Balkan postati EU ili obratno – naglasio je Lagumdžija.

O stanju i predstojećim izazovima na ljevici, u Bosni i Hercegovini i regionu, Lagumdžija je upoznao Miriam Dalli, potpredsjednicu druge po veličini Poslaničke grupe progresivne alijanse socijalista i demokrata Evropskog parlamenta, te dobio njenu podršku za akcije koje bi značile jačanje euroatlantskog identiteta bosankskohercegovačke države kao društva zajedničkih vrijednosti.

- Advertisement -

Lagumdžija je na forumu, uime Madridskog kluba, održao seriju predavanja i razgovora s grupom mladih lidera iz 17 zemalja Mediterana posvećenih liderstvu za društva zajedničkih vrijednosti u eri samoodrživog razvoja. 

Forum organizuju Ana Lind Fondacija, Madridski klub i Mediteranska diplomatska akademija u saradnji s Evropskom unijom, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA