Vijesti
Građani u strahu: Nastavljaju se borbe u Kartumu? Aktivisti su pisali izaslaniku Ujedinjenih naroda u Sudanu žaleći se na teška kršenja ljudskih prava nad civilima za koja su rekli da su se dogodila dok su borbe bjesnile.
#

"U dijelovima Kartuma se mogla čuti artiljerijska vatra, a ratni avioni su letjeli iznad njih u utorak", rekli su stanovnici, što je izazvalo strah da će izbiti intenzivne borbe i srušiti nade Sudana koje je potaknuo prekid vatre pod međunarodnom kontrolom.

Neki drugi stanovnici izvijestili su o relativnom miru rano u utorak, prvog cijelog dana primirja pod nadzorom Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država i koji treba da omogući isporuku humanitarne pomoći.

Aktivisti su pisali izaslaniku Ujedinjenih naroda u Sudanu žaleći se na teška kršenja ljudskih prava nad civilima za koja su rekli da su se dogodila dok su borbe bjesnile, javlja "France 24".

Nakon pet sedmica žestokih borbi između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), zaraćene frakcije su u subotu pristale na sedmodnevno primirje koje je počelo u 21:45 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak, s ciljem da se omogući isporuka pomoći.

Sporazum o prekidu vatre, postignut u pregovorima u Jeddi, pobudio je nadu u pauzu u ratu koji je protjerao skoro 1,1 milion ljudi iz svojih domova, uključujući više od 250.000 koji su pobjegli u susjedne zemlje, prijeteći destabilizacijom nestabilnog regiona.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.