Vijesti
Gradonačelnik Madrida: Snježna oluja uzrokovala štetu od 1,4 milijarde eura Almeida je danas organizirao i konferenciju za medije na kojoj je saopćio da je od španske vlade službeno zatražio da proglasi Madrid poprištem prirodne katastrofe
#

Gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez-Almeida izjavio je danas da je snježna oluja proteklog vikenda u glavnom gradu Španije uzrokovala štetu u iznosu od 1,4 milijarde eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilne snježne padavine i poledice prošle subote su paralizirale saobraćaj u Madridu i šire u unutrašnjosti Španije, gdje je u jednom danu palo rekordnih i do pola metra snijega.

Snježni pokrivač oštetio je većinu stabala u parkovima, a stradala su i brojna vozila, krovovi zgrada.

Saobraćaj se danima nije normalizirao, škole ne rade cijelu sedmicu, zbog čega su trpjeli svi privredni subjekti u toj španskoj regiji.

Brojni Madriđani optužuju više nivoe vlasti da su nespremno dočekali snježne padavine, a gradonačelnik Madrida Almeida je za lokalne medije kazao da razumije ljutnju sugrađana jer je situacija još uvijek komplicirana, a već su svi dosta pretrpjeli.

Almeida je danas organizirao i konferenciju za medije na kojoj je saopćio da je od španske vlade službeno zatražio da proglasi Madrid poprištem prirodne katastrofe.

“Procjenjuje se da je tokom oluje uzrokovana šteta od oko 1,4 milijarde eura. Bit ćemo ostavljeni u veoma teškoj situaciji ako nam vlada ne udovolji zahtjevu i proglasi nas poprištem katastrofe“, kazao je Almeida.

Između španske vlade i regionalne i lokalne desničarske administracije Madrida već nekoliko dana se vodi rasprava da li aktuelna situacija ispunjava sve zakonske uvjete da se Madridu da status regije pogođene katastrofom.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Fernando Grande-Marlaska jučer je kazao da je moguće proglasiti Madrid poprištem katastrofe i uvesti legislativu kojom bi se djelovalo po hitnim postupcima, ali da postoje dvojbe da li je katastrofa bila tih razmjera.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.