3 C
Sarajevo
16.04.2024

Nakon povratka kućama: Pola miliona Libijaca treba humanitarnu pomoć

Oko pola miliona državljana Libije, koji su se vratili svojim domovima, treba humanitarnu pomoć, saopćeno je iz Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o stanovnicima koji su ranije zbog sukoba bili primorani napustiti svoje domove.

Prema podacima UNHCR-a, 445.000 državljana Libije je u potrebi. Upozorili su i na to da se veliki broj porodica vratio na područja u čijoj okolini se još uvijek nalaze neeksplodirana ubojita sredstva.

- OGLAS -

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog konsenzusa.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se do sada nije u potpunosti implementiralo pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA