-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Ambasada SAD u BiH: I dalje tražimo informaciju o rezervnom sastavu policije RS

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH još nije dobila informaciju o namjeni rezervnog sastava policije Republike Srpske, čije je formiranje već pokrenuto izmjenom Zakona o unutrašnjim poslovima u manjem bh. entitetu.

Naime, nakon ranije najave da će u policiju RS biti uvedeni rezervisti, Ambasada SAD je najavila da će tražiti informacije o tome, no, kako je potvrđeno „Avazu“ u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu, oni te informacije još čekaju.

– Upoznati smo s činjenicom da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u prvom čitanju Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, što bi se moglo iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. I dalje tražimo informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – naveli su za „Avaz“ iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

- OGLAS -

Istakli su i da o ovom pitanju podržavaju širu javnu raspravu na svim nivoima, prenosi Avaz.

– Nastavit ćemo poticati zvaničnike da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu te javnu raspravu da bismo pomogli Republici Srpskoj da zadovolji međunarodne i standarde EU. Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti s drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja – naveli su iz Ambasade SAD.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA