3 C
Sarajevo
16.04.2024

Nove snimke napada rulje na Kapitol šokirala Ameriku: Pence se jedva izvukao (VIDEO)

U srijedu se u američkom Senatu odvijao drugi dan suđenja Donaldu Trumpu, kojeg je većina u Zastupničkom domu optužila za poticanje na pobunu. Glavni demokratski tužitelj Jamie Raskin rekao je da je Donald Trump bio “glavni inicijator” napada na Kapitol 6. januara.

“Američki predsjednik je poslao masu svojih pristaša na Kapitol”, rekao je Raskin na početku dana u kojem glavnu riječ ima optužba. Dokazi će “pokazati da je Donald Trump napustio svoju ulogu vrhovnog zapovjednika i postao glavni pokretač opasne pobune”, dodao je.

“Trump je prošlo proljeće shvatio da bi mogao izgubiti izbore u novembru i počeo saditi sjeme bijesa među svojim pristašama, govoreći da bi mogao izgubiti izbore samo ako budu ukradeni”, rekao je zastupnik Joseph Neguse.

- OGLAS -

Tužitelji su tokom suđenja objavili i dosad neviđene video snimke napada Trumpovih pristaša na Kapitol, a prizori koji su se mogli vidjeti su doslovni užasavajući. Naime, korištene su snimke s nadzornih kamera unutar zgrade Kongresa, ali i s kamera koje na tijelu nose službenici policije.

 
Uz pomoću njih rekonstruirani su dosad nepoznati detalji napada pa je tako objašnjeno kako je potpredsjednik Mike Pence uspio pobjeći na sporedni izlaz dok je rulja već trčala hodnicima zgrade Kongresa, dok su oni koji su se još naguravali pred ulazom skandirali njegovo ime.

Trumpa se tereti da je osobno odgovoran za napad na zakonodavno tijelo, u kojem je smrtno stradalo pet osoba, a čini se da je za dlaku izbjegnuta gora tragedija. Nakon njegovog huškačkog govora gomila se okupila pred Kapitolom na Washingtonu, provalila u zgradu i divljala.

Na dramatičnim snimkama vide se Trumpovi pristaše kako divljaju hodnicima Kongresa, tražeći potpredsjednika Pencea i predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Ekstremisti krajnje desnice među prvima su ušli u Kapitol, neki naoružani.

Mike Pence predsjedavao je sjednicom potvrđivanja izborne pobjede Joea Bidena. Na dosad neobjavljenim snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako njegova porodica uz pratnju bježi stepeništem uz salu za sjednice, gotovo 15 minuta nakon što su Trumpovi pristaše provalili u Kapitol. Mramornom zgradom odjekivalo je “objesite Mikea Pencea”, a vani su bila improvizirana vješala. U jednom trenutku rulja je došla na 30 metara od sobe u kojoj se Pence skrivao sa svojom obitelji, rekli su na noćašnjem saslušanju u Kongresu predstavnici optužbe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA