Vijesti
Haftarove snage izvele napad na luku Tripoli Napad na luku na sjeveru glavnog grada Tripolija, a na kojem se održalo obilježavanje devete godišnjice revolucije, čuje se iz cijelog grada.
# Cnn

Snage Khalife Haftara izvele su raketni napad na luku Tripoli, javlja Anadolu Agency (AA).

Napad na luku na sjeveru glavnog grada Tripolija, a na kojem se održalo obilježavanje devete godišnjice revolucije, čuje se iz cijelog grada.

Na luku, u kojoj se nalaze mali brodovi koji su učestvovali u jučerašnjem obilježavanju, palo je najmanje deset raketa. 

U vezi s napadom još se nisu oglasili iz Međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije (UMH). 

Prošle sedmice je pet osoba poginulo u raketnom napadu izvedenom na jugu Tripolija. 

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi.

Nelegitimne snage predvođene Khalifom Haftarom su u aprilu prošle godine pokrenule napad na Tripoli u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

U Moskvi su 14. januara održani mirovni pregovori koji su okončani bezuspješno jer je Haftar napustio pregovore. Pet dana kasnije u Berlinu je održana nova mirovna konferencija na kojoj je zaključeno da je u Libiji isključivo moguće mirno rješenje krize.

Formirana je i zajednička vojna komisija koja bi trebala nastaviti mirovne pregovore u Ženevi. Haftarove snage su i nakon te konferencije nastavile s napadima na Tripoli.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.