Vijesti
Hajizadeh: Ako Amerikanci naprave potez, uzvratit ćemo udarac Visoki zapovjednik iranske revolucionarne garde izjavio je u nedjelju da je američka vojna prisutnost u Golfskom zaljevu bila ozbiljna prijetnja, ali da sada predstavlja cilj, izvijestila je iranska studentska novinska agencija (ISNA)
#

Američka vojska poslala je vojne snage na Bliski istok,  uključujući nosača aviona i bombardere B-52, a američki dužnosnici su taj potez opravdali kao suprotstavljanje "jasnim prijetnjama" američkim snagama u regiji, javlja Reuters.

" Nosač aviona koji ima najmanje 40 do 50 letjelica i 6.000 vojnika je bio ozbiljna prijetnja za nas, ali sada je to cilj i prijetnje su se pretvorile u mogućnost" - rekao je zapovjednik zračnih snaga Garde Amirali Hajizadeh.

"Ako Amerikanci naprave potez, uzvratit ćemo udarac" - dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump  pojačao je ekonomski pritisak na Iran, pokušavajući prekinuti sav izvoz nafte i natjerati Teheran da obuzda nuklearne i raketne programe.

SAD je prošli vikend na Bliski istok poslao svoj nosač aviona USS Abraham Lincoln, a Pentagon je najavio da će poslati i USS Arlington i postaviti  sustav projektila Patriot uslijed porasta napetosti s Iranom.

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavilo je američko centralno zapovjedništvo (CENTCOM).

Iran je snaženje vojne prisutnosti SAD-a ocijenio kao "psihološki rat" i zastrašivanje, i upozorio da američka flota može biti "uništena jednom raketom".

Napetosti između dviju država narasle su nakon što je Teheran prošle sedmice objavio da će započeti povlačenje iz ključnih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015., čiji je cilj spriječiti Iran da razvije nuklearnu bombu i kojeg je Washington napustio prošle godine.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.