15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

PRIJEDLOG ŠANTIĆA I ARNAUTOVIĆA: CIK-u predloženo rješenje o minimalnom broju zastupnika po kantonima

Tačka nije uvrštena na dnevni red, s obzirom da su bila četiri glasa PROTIV ovog prijedloga, a tri ZA.

Ahmed Šantić se nakon toga obratio medijima, kazavši:

“U skladu sa dinamikom koju je CIK utvrdio na jednoj od prethodnih sjednica, sekretarijat CIK-a, u cilju realizacije obaveza, pripremili smo četiri radna materijala koje smo klasificirali na jedan način, kako bi zadovolji i Ustav FBiH i odredbe izbornog zakona. Od ta četiri materijala, nisu strogo formalna, četiri elementa koja su bila odlučujuća: Ustavni princip, princip izbornog zakona, principi minimalne zastupljenosti, princip pariteta, princip teritorijalne zastupljenosti.”

- OGLAS -

“Mi smo postigli kompromis da forma tog akta bude u formi ustvari u formi izmjene postojećeg uputstva koje reguliše posredne izbore u BiH. Otprilike, koelga Arnatuović i ja išli smo prema prijedlogu tzv. radnim brojem jedan o minimalnom broju zastupnika po kantonima. Išli smo uslovno i mimo Ustava, pokušali smo jednu odredbu unijeti u ovaj akt kako bi ispoštovali princip pariteta”, dodao je Šantić.

“Ako želimo da prihvatimo princip minimalne zastupljenost (1-1-1), onda ne možemo zanemariti i princpi pariteta tj. o maksimalnoj zastupljenosti (17-17-17)”, kazao je Šantić.

“Suština je bila u tome da kantoni završe izbor u svim svojim skušpštinama, i te rezultate dostave CIK-u bez obzira na preliminarni broj”, smatra Šantić.

Kako prenosi portal Vijesti.ba, također, N1 je u posjedu radnog materijala koji se danas našao pred članovima CIK-a na sjednici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA