Vijesti
Hiljade studenata u Budimpešti prosvjedovalo za autonomiju sveučilišta Hiljade studenata mađarske akademije za scenske i filmske umjetnosti SZFE i drugih fakulteta prosvjedovale su u petak u Budimpešti protiv onog što smatraju pokušajima vlasti da potkopaju akademske slobode.
# Reuters

Hiljade studenata mađarske akademije za scenske i filmske umjetnosti SZFE i drugih fakulteta prosvjedovale su u petak u Budimpešti protiv onog što smatraju pokušajima vlasti da potkopaju akademske slobode.

Studenti sedmicama blokiraju univerzitet, tvrdeći da će vijeće koje su imenovale vlasti ugroziti autonomiju te obrazovne institucije.

Proglasili su "Studentsku Republiku" i najavljuju da ne odustaju dok se ne zadovolje njihovi zahtjevi.

Na skup je stiglo više od pet hiljada prosvjednika, noseći zaštitne maske zbog koronavirusa, na dan kad Mađarska obilježava godišnjicu pobune protiv sovjetskih vlasti 1956.

"Pozdravljamo sve one koji žele izraziti svoju zabrinutost zbog prijetnje univerzalnim vrijednostima u našoj državi. Autonomija visokog obrazovanja jedno je od tih vrijednosti", napisali su studenti na Facebooku.

Nekoliko desetaka njih na skupu je nosilo baklje i natpise poput "Slobodna država, slobodan univerzitet" i "Umjetnost je slobodna", prelazeći most na Dunavu prema univerzitetu.

"Stvarno sam dirnuta", rekla je Luca Lukacs, profesorica na SZFE-u, dodavši kako nije očekivala takav odaziv.

Vlada je u augustu imenovala novo fakultetsko vijeće tog 155-godišnjeg sveučilišta, nakon čega je uprava iz protesta dala ostavku.

Institucija, koja je iznjedrila brojne slavne mađarske kazališne i filmske i umjetnike, u kulturnom je ratu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji želi konzervativni preokret u umjetnosti za koju smatra da je pod dominacijom liberala.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.