-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Njemačka, Francuska i Italija pozivaju na pregovore sukobljene strane u Libiji

Čelnici Njemačke, Francuske i Italije pozvali su strane u Libiji da se drže podalje od vojnih inicijativa i vrate se pregovaračkom procesu, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Giuseppe Conte izdali su zajedničku izjavu o napetostima i sukobima u Libiji.

U izjavi se traži da sukobljene stranke izbjegavaju vojnu intervenciju u Libiji, da odustanu od neprijateljstva i nastave prihvatljivi pregovarački proces pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda (UN).

- OGLAS -

Pohvaljen je rad UN-a i specijalnog predstavnika za Libiju Ghassana Salamea te naglašena potreba za trajnim mirom i stabilnošću u Libiji koje se može postići samo političkim rješenjem.

Čelnici Njemačke, Francuske i Italije također su potvrdili nezavisnost, jedinstvo, teritorijalni integritet, suverenitet i odlučnost Libije da bude stabilna, sigurna, demokratska i prosperitetna zemlja za interese libijskog naroda i čitave euro-mediteranske regije.

Lider vojnih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar 4. aprila je naredio zauzimanje Tripolija, nakon čega su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije pokrenule operaciju “Borkan al-Ghadab”.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA