3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Cijene nafte pale zbog straha od širenja korona virusa

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su pale ispod nivoa od 62 dolara zbog straha da će širenje korona virusa zbog ograničenja putovanja negativno utjecati na potražnju za naftom u Kini, prenosi Anadolu Agency (АА).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 55,39 dolara.

- OGLAS -

Naftna tržišta pažljivo prate vijesti iz Kine koja je zbog širenja opasnog korona virusa obustavila javni prijevoz u 10 gradova.

Zdravstveni zvaničnici strahuju da bi epidemija predstojećeg vikenda mogla zahvatiti znatno šire područje zbog Lunarne nove godine kada milioni Kineza putuju unutar zemlje, ali i širom svijeta.

Ekonomista Commerzbanka Eugen Weinberg je izjavio da bi nivo kineske potražnje mogao značajno utjecati na cijene nafte.

“Moramo biti spremni za loša iznenađenja kada je u pitanju kineska potražnja. Utjecaj ograničenja je još veći ako imamo u vidu činjenicu da se uvode u vrijeme kada Kinezi najviše putuju”, rekao je Weinberg, podsjetivši da je Kina drugi potrošač nafte u svijetu.

Podaci platforme na kojoj se nalaze posljednji podaci o epidemiji korona virusa u Kini govore kako je usljed posljedica zaraze preminulo 26 osoba. Zaraženo ih je još 887.

U Hubeiju su preminule 24, a u Hebeiju i Heilongjiangu po jedna osoba. Evidentirano je 1.076 sumnjivih slučajeva.

Korona virusom u Tajlandu je zaraženo pet osoba, u Singapuru tri, Južnoj Koreji dvije, Japanu dvije, Vijetnamu dvije, a Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jedna osoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA