Vijesti
Holandija odgovorna za ratni zločin u Afganistanu! Presuda je prvostepena i Ministarstvo odbrane Holandije ima tri mjeseca da uloži žalbu.
#

Lokalni sud u Holandiji je danas presudio da su holandske snage nezakonito bombardovale stambeni kompleks u Afganistanu 2007. godine i naredile državi da finansijski obešteti žrtve. Okružni sud u Haagu je našao da je napad, koji je izveden kasno uvečer i lišio života dvadesetak civila, bio izveden suprotno međunarodnom pravu.

Građansku tužbu za nadoknadu štete protiv holandske države je podnijelo četvoro preživjelih i sud je odlučio u njihovu korist.

Ministarstvo odbrane Holandije je tvrdilo da su pogođena zdanja, okružene zidovima, koristili talibani u vrijeme kada su napadnute i to iz ofanzivnih helikoptera i aviona-lovaca F-16. Holandija je u to vrijeme bila dio međunarodne koalicije predvođene SAD-om koja se u Afganistanu borila sa talibanima.

Međutim, dvanaest sati je prošlo od trenutka kada su talibani posljednji put koristili napadnutu lokaciju kao mjesto odakle otvaraju vatru, pa su sudije zaključile da holandska vojska nije imala dovoljno informacija kako bi sa sigurnošću utvrdila da stambeni kompleksa predstavlja vojnu metu.

U trodnevnim borbama poznatim kao Bitka kod Čore izginulo je 250 Afganistanaca, a među njima između 50 i 80 civila. Neposredno prije ovih borbi, talibani su osvojili jedan broj policijskih stanica i napredovali su u pravcu jedne holandske vojne ispostave.

Ovo je prvi put da je holandska država proglašena odgovornom za vojnu akciju u Afganistanu i prvi put da je sud utvrdio odgovornost države za bombardovanje. Presuda je prvostepena i Ministarstvo odbrane Holandije ima tri mjeseca da uloži žalbu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.