11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Thaci potpisao zakone o formiranju Vojske Kosova

Potpisivanju zakona prisustvovali su komandant KBS-a Rrahman Rama i kadeti KBS-a. Zakoni stupaju na snagu odmah po potpisivanju dekreta. Thaci je nakon potpisivanja zakona izjavio da je ovo važan dan ozvaničenja Vojske Kosova.
– Kao predsjednik Republike Kosovo i vrhovni komandant vojske Kosova, još jednom želim da čestitam vama poštovani komandante, svim vojnicima, oficirima, podoficirima i narodu Kosova, da zahvalim međunarodnim podržavaocima, SAD-u i drugim državama saveznicama na ovaj važan dan ozvaničenja Vojske Kosova, kazao je Thaci.

Paket zakona o transformaciji KBS-a u Vojsku usvojen je apsolutnom većinom glasova u Skupštini Kosova 14. decembra. Glasanju nisu prisustvovali zastupnici iz srpske zajednice. U paketu zakona su Zakon o Ministarstvu odbrane, Zakon o Kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakon o službi u Kosovskim bezbjednosnim snagama.

Ovim zakonima Kosovske bezbjednosne snage dobile su mandat da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova”, kao “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA