Vijesti
Hong Kong odgađa izbore zbog pandemije, prodemokratska oporba doživjela udarac Oporba se nada da će osvojiti historijsku većinu u zakonodavnom vijeću, za koje je samo polovica mandata izravno birana, a druga polovica pripada prokineskim dužnosnicima.
# EPA

Hongkongška čelnica Carrie Lam rekla je danas da će se zbog porasta broja zaraženih izbori za gradsku skupštinu, dogovoreni za 6. rujna, odgoditi za 5. rujna 2021., čime je nanijela jak udarac gradskoj prodemokratskoj oporbi.

Oporba se nada da će osvojiti historijsku većinu u zakonodavnom vijeću, za koje je samo polovica mandata izravno birana, a druga polovica pripada prokineskim dužnosnicima.

Potez hongkonške čelnice odvija se u danima nakon diskvalifikacije oporbenih izbornih kandidata iz razloga koji uključuju uočene subverzivne namjere, protivljenje novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti i kampanju za postizanje većine koja blokira zakonodavstvo.

Diskvalificirano 12 kandidata oporbe

Vlasti Hong Konga objavile su u četvrtak da je diskvalificirano 12 oporbenih kandidata na izborima za gradsku skupštinu te da bi ista odluka uskoro mogla uskoro vrijediti za još kandidata.

Vlada je navela da zagovaranje samoodređenja, traženje intervencija stranih vlada ili "iznošenje načelnog prigovora" novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti predstavljaju ponašanja koja "ne mogu istinski" podržati gradski mini ustav, Temeljno pravo.

Vlada u izjavi tvrdi da nije bila "u pitanju politička cenzura, ograničavanje slobode govora niti lišavanje prava na sudjelovanje na izborima, kako tvrde neki pripadnici zajednice".

Diskvalifikacija 12 prodemokratskih kandidata na izborima produbljuje političke napetosti na kineskom teritoriju, ocjenjuje BBC.

Prvi izbori nakon kontroverznog zakona

Izbori bi bili prvi službeni izbori u Hong Kongu nakon što je Peking nametnuo novi zakon o sigurnosti.

Kritičari zakona tvrde da mu je svrha ugušiti glasove neistomišljenika u najslobodnijemu kineskom gradu, koji je pod kinesku vlast bio vraćen 1997. uz zajamčenu autonomiju, te poluautonomni grad odvesti na autoritarni put.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.