5 C
Sarajevo
25.04.2024

Objavljen zadnji razgovor pilota helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant

U tragičnoj nesreći poginuli su svi koji su bili u zrakoplovu. Audiosnimka s kontrolnog tornja otkriva da je pilot Kobeovog helikoptera bio upozoren da leti prenisko.

U nastavku prenosimo transkript razgovora:

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, ovdje Burbank Tower (aerodrom na kojem su trebali sletjeti). Recite nam svoje namjere.

- OGLAS -

“Zadržavamo posebne VFR uvjete, tražimo tranziciju na 101 zapadni dio aerodroma”, odgovorio je pilot.

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, ostanite zasad izvan zračnog prostora Burbanka, imamo avion koji kruži i čeka slijetanje.

“2EX čekamo.”

Nakon tri minute čekanja ponovno se javio toranj.

Kontrolni toranj: Kako biste nastavili planirati, očekujte da ćemo vas prebaciti na sjeverni dio aerodroma. Razgovarao sam s Van Nuysom i rekli su mi da imaju nekoliko odlazaka s tog dijela aerodroma, tako da možete očekivati da nastavite tom rutom.

“U redu, nema problema”, odgovorio je pilot.

Kontrolni toranj: 2EX, nastavite pratiti sjeverozapadnu rutu i onda se priključite na liniju 118, a nakon toga će vas Van Nuys dalje voditi. Radarska je komunikacija prekinuta.

Helikopter se tada javio aerodromu Van Nuys sa svojim namjerama slijetanja i uputama koje je dobio. Toranj Van Nuys ponovio je da visina mora biti na 760 metara visine ili niže.

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, kontaktirajte Socal na 134.2 za nastavak leta.

“34.2”, odgovorio je pilot.

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, molim identifikaciju.

Kontrolni toranj: Helikopter 2EX, pratite kod 1200, tražite li nastavak leta?

Odgovora nije bilo.

Kontrolni toranj: 2EX, gdje… recite nam svoje namjere.

Kontrolni toranj: 2EX, i dalje letite prenisko ako ste nastavili letjeti dalje.

Odgovora nije bilo.

Kružio 15 minuta

Izvori iz krugova zrakoplovstva rekli su da je u okolici Los Angelesa, gdje se nesreća dogodila, bilo jako maglovito i da je većina helikoptera bila prizemljena.

Pilot helikoptera Kobea Bryanta planirao je sletjeti na aerodrom Burbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za slijetanje zbog loših vremenskih uvjeta i drugih letjelica koje su trebale sletjeti na aerodrom.

Malo prije nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara.

Podaci o letu pokazuju da je brzina helikoptera bila gotovo 300 kilometara na sat.

Poznate ostale žrtve nesreće

Smrtno je stradala i suigračica Bryantove kćeri iz košarkaške momčadi Alyssa. Nju su pratili roditelji John Altobelli i Keri Altobelli. John Altobelli je imao 56 godina, a radio je kao trener baseballa na jednom fakultetu u Orange Countyju. On i supruga su pratili kćer na utakmicu koja se trebala održati u podne.

Inače, Bryantova kći Gianna i Alyssa Altobelli su zajedno igrale košarku za Mamba akademiju. Altobelli je redovito putovao na kćerine utakmice.

Naknadno se saznalo da je među poginulima i Christina Mauser, košarkaška trenerica u jednoj privatnoj školi u Orange Countyju.

“Djeca i ja smo devastirani. Izgubili smo našu prekrasnu suprugu i majku. Molimo da poštujete našu privatnost. Hvala vam na vašim izrazima podrške, mnogo nam znače”, napisao je njen suprug Matt na Facebooku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA