20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Bukvarević posjetio branioce povratnike u manjem bh. entitetu

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je na inicijativu predsjednika Skupštine Opštine Foča Izeta Spahića, zajedno sa saborcima, članovima prvog Izvršnog odbora MOS-a i pripadnicima Armije RBiH, obišao branioce povratnike u manjem bh. entitetu kao i kancelariju Federalnog ministarstva u Foči.

Bukvarević je rekao da je u proteklom mandatu prvenstveno bio cilj da Federalno ministarstvo bude servis svim braniocima na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, te je s tim u vezi otvoreno i nekoliko kancelarija u manjem bh. entitetu za pružanje pomoći braniocima povratnicima, saopćeno je iz Kabineta ministra. 

Konkretni koraci pomoći branilačkoj povratničkoj populaciji u istočnoj Bosni su poduzeti otvaranjem kancelarije Ministarstva u Foči, da bi se postigla što bolja koordinacija i pomoć povratnicima koji pripadaju boračkim porodicama s prebivalištem u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Branioci povratnici su mirnodopski heroji koji su se vratili na svoje i  osjećaju sve praktične probleme funkcioniranja BiH na svojim plećima. Po riječima Bukvarevića, Federalno ministarstvo je njihov servis i u skladu sa zakonskim procedurama pomaže da se branioci održe na svojim imanjima.

- OGLAS -

– U ovom mandatu svi branioci su mogli aplicirati na javne pozive Ministarstva i bez obzira na mjesto prebivališta ostvariti jednaka prava – istakao je Bukvarević.

Predsjednik Skupštine Opštine Foča Izet Spahić je iskazao zahvalnost ministru koji je od preuzimanja mandata posebnu pažnju posvetio braniocima koji žive u manjem bh. entitetu naglasivši kako je tim ljudima svaki vid pomoći dobrodošao jer su uslovi u kojima žive izuzetno teški. Spahić je zahvalio i saborcima koji su posjetili Foču i odlučili uručiti stipendije djeci svojih saboraca s tog područja, Amili Arifović, Amini Arifović, Harisi Suljević i Harunu Suljevića.

Ovom prilikom ministar je dodijelio i pomoć u vidu školskog pribora, opreme i slatkiša za četvero učenika iz Jeleča, Amilu Arifović, Aminu Arifović, Harisu Suljević i Haruna Suljevića, koji pohađaju osnovnu školu u Popovom Mostu, udaljenu čak 11 kilometara, a prevoz do iste imaju zahvaljujući dobroj volji lokalnog imama. Saborci koji su bili danas u posjeti  su iz vlastitih sredstava obezbijedili i stipendije za mališane.

Delegaciju Ministarstva su dočekali i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić te predstavnici Medžlisa Islamske zajednice u Foči koji su zajedno s gostima obišli završne radove na džamiji Aladža u Foči i na licu mjesta se uvjerili da je uglavnom sve spremno za svečano otvaranje koje je predviđeno za maj ove godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA