5 C
Sarajevo
27.04.2024

SAD: Prvi put u istoriji otkazan Bostonski maraton

Organizatori Bostonskog maratona odlučili su zbog globalne pandemije korona virusa otkazati takmičenje prvi put u istoriji, koja seže do daleke 1897. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tako će poslije 124 godine Bostonski maraton biti pomjeren za 14. septembar, iako je prethodno bilo planirano da se održi 20. aprila ove godine. 

Atletskoj asocijaciji Bostona nakon velikog pritiska javnosti nije preostalo ništa drugo nego da pomjeri maraton za jesen ove godine. Naime, mnogi su izrazili zabrinutost ne samo za zdravlje 31.000 registrovanih trkača, već i za oko milion gledalaca koji tradicionalno budu uz rutu maratona, te pružaju sportistima ruke kako bi ih pozdravili dok prolaze.

- OGLAS -

Bostonski maraton nikada nije otkazan od prvog održavanja 1897. godine, pa čak ni 1918., kada je kraj Prvog svjetskog rata i globalna pandemija gripa natjerala organizatore da pređu u format štafetne trke.

Posljednjih dana otkazan je maraton u Rimu, Pariski maraton prolongiran je s 5. aprila na 18. oktobar, a maraton u Barceloni s 15. marta na 25. oktobar sve zbog zabrinutosti oko COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 4.900 ljudi, a potvrđeno je više od 130.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 120 zemalja, naveli su iz WHO-a.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA