9 C
Sarajevo
20.04.2024

Bivša Trampova savjetnica: Umiješanost Ukrajine u izbore je fikcija

Bivša savjetnica za Rusiju američkog predsjednika Donalda Trampa, Fiona Hil, rekla je pred Kongresom danas da je teorija o značajnoj ukrajinskoj umiješanosti u predsjedničke izbore 2016. koju promovišu republikanci, neistinita.

Hil, nekad glavna savjetnica Bijele kuće za Rusiju, svjedočila je pred Odborom za obavještajne poslove Predstavničkog doma petog dana javnih saslušanja u sklopu pokrenutog postupka opoziva predsjednika Trampa, prenosi Hina.

Dejvid Holms, bivši zaposleni u američkoj ambasadi u Kijevu, takođe je rekao poslanicima da su visoki američki zvaničnici u Trampovo ime pritiskali Ukrajinu da pokrene istragu o sinu bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena, danas mogućeg Trampovog suparnika na predstojećim predsjedničkim izborima.

- OGLAS -

Poluge diplomatske moći

“Ti visoki zvaničnici koristili su poluge naše diplomatske moći kako bi podstakli ukrajinskog predsjednika da objavi otvaranje istrage protiv Trampovog političkog suparnika”, rekao je Holms.

Tramp i njegovi saveznici promovišu teoriju o ukrajinskoj intervenciji kada su u pitanju predsjednički izbore 2016. kako bi opravdali pritisak na ukrajinske vlasti.

“Na osnovu pitanja i izjava koje sam čuo, čini se da neki od vas u ovom odboru vjeruju da Rusija i njene bezbjednosne službe nisu sprovele kampanju protiv naše zemlje te da je iz određenih razloga, to učinila Ukrajina”, rekla je Hil na saslušanju.

Fikcija ruskih bezbjednosnih službi

“To je fiktivan narativ koji su stvorile i promovišu ga ruske bezbjednosne službe”, istakla je Hil, upozorivši da ne bi trebalo koristiti narativ koji odgovara ruskoj spoljnoj politici.

Gordon Sondlend, američki ambasador pri Evropskoj uniji, rekao je u srijedu pred Kongresom kako misli da je Tramp zaista uslovljavao bilateralni susret s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim time da Kijev pokrene istragu protiv američkih demokrata zbog korupcije.

Takođe je rekao da je stekao uvjerenje da velika vojna pomoć Ukrajini zavisi i od pokretanja tih istraga, iako je priznao da mu Tramp nije ništa rekao o toj povezanosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA