21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Prosinečki pred utakmicu u Zenici: “Očekujem pobjedu!”

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Zenici odigrati susret Grupe 3 Lige “B” Lige nacija protiv Austrije. Zbog današnjeg susreta održana je zvanična press konferencija na kojoj su se obratili selektor bh. tima Robert Prosinečki i kapiten Edin Džeko, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosinečki je rekao kako očekuje dobru utakmicu.

– Imali smo dva dana pripreme i dva dana treninga. Danas će konkurirati svi za utakmicu, što me veseli. Očekujemo dobru utakmicu, znamo snagu Austrije i utakmica će biti zanimljiva. Poslije ne tako dobre igre u Irskoj, moramo očekivat da ćemo bolje odigrati u Zenici. Svi su zdravi i veselim se ovoj utakmici. Očekujemo i pun stadion, nama je to vrlo važno, tako je bilo u Irskoj sa odličnim ambijentom i nadam se da će biti tako dobro i ovdje –, rekao je Prosinečki.

- OGLAS -

Prosinečki se na pitanje novinara prisjetio i susreta sa Sjevernom Irskom.

– Očekivao sam da ćemo bolje tamo odigrati nego što jesmo, ali smo imali dosta problema. Tražili smo solucije na desnom boku, gdje smo improvizirali. Prvih 25 minuta smo sami dali da nam naprave pritisak, gubili smo lopte, mogli su tu i povesti i nadam se da će biti bolje protiv Austrije. Puno puta se takve utakmice odigravaju, a najvažnije je imati tri boda. To smo uspjeli u Sjevernoj Irskoj što nije nimalo lako. Pokazali smo karakter iako su oni jedna ekipa koja igra šest godina zajedno. Čim smo ušli u igru, napravili smo šanse i najvažnija su nam tri boda i samopouzdanje za današnju utakmicu -, rekao je Prosinečki.

Selektor bh. tima naglasio je da će tim igrati sa ciljem da drži loptu u svom posjedu.

– Igramo kući pa ćemo htjeti, na čemu i insistiram, da imamo loptu. Znamo austrijske kvalitete. Igrali su prijateljsku utakmicu sa Švedskom i to smo analizirali, kao što su pobijedili i Njemačku. Disciplinirana su ekipa i gaje presing po cijelom terenu. Nadam se da ćemo ipak mi biti večeras ti koji će izaći kroz igru, igramo pred našom publikom i siguran sam da će biti drugačija utakmica nego protiv Sjeverne Irske –, izjavio je Prosinečki.

U bh. taboru analizirali su i susrete koje je selekcija Austrije igrala.

– I oni imaju mane. Nisu se kvalificirali ni oni na veliko takmičenje poput SP. S novim trenerom su dobili još višu disciplinu, ima dobrih igrača koji prave razliku. Disciplinirana su ekipa, znaju šta hoće, fizički su jako dobri. Imaju mane i to smo dobro analizirali i iskoristit ćemo te mane. Nadamo se i vjerujemo da mi možemo imati šest bodova. Težit ćemo da igramo ofanzivno, da držimo loptu i da smo mi oni koji dominiramo. Nekad se dešava da ekipe koje igraju bolje izgube, to je bilo sa Irskom. Motivirani su, ali smo i mi, imamo oporavljene igrače i igrat ćemo puno bolje –, rekao je Prosinečki.

Prosinečki je rekao da će igrati i Miralem Pjanić, te da će se do sutra odlučiti ko će konačno konkurisati za susret.

– Znamo da ćemo igrati ofanzivno, jer znamo kvalitete Austrije. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo. Pjanić će sigurno igrati, imamo još trening i da vidimo danas za ostale. Bitno je da atmosfera bude dobra i sutra (danas) da odlučimo – rekao je Prosinečki.

Edina Džeku pitali su o susretu sa Austrijom od prije nekoliko godina.

– Iako smo igrali prije nekoliko godina, sjećam se susreta, stadion je bio prepun, ali smo igrali kao kod kuće. Očekujemo dobru utakmicu i to je dobro. Ja bih radije da upišemo tri boda nego da igramo dobro. Ne možemo biti zadovoljni utakmicom sa Irskom, ali rezultatom možemo. Selektor je napravio analizu šta nam je falilo i probat ćemo danas da neke stvari promijenimo, s obzirom da igramo pred našim navijačima. Imam osjećaj da par zadnjih utakmica ni atmosfera nije bila kao prije, te pozivam navijače da nas podrže, a mi ćemo an terenu pokuašati da napravimo idealan rezultat –, rekao je Džeko.

Nakon održane press konferencije, Zmajevi su održali i posljednji trening koji je bio otvoren 15 minuta za predstavnike medija. Susret BiH – Austrija igra se večeras u okviru Grupe 3 Liga “B” Lige nacija. Susret se igra od 20.45 na stadionu Bilino polje u Zenici.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA