10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Reuters o izborima: Podijeljeni grad Mostar u Bosni održava prvo lokalno glasanje u posljednjih 12 godina

Svjetski mediji Reuters piše o današnjim izborima u Mostaru.

U tekstu pod naslovom “Podijeljeni grad Mostar u Bosni održava prvo lokalno glasanje u posljednjih 12 godina”, navode kako su građani u bosanskom etnički podijeljenom gradu Mostaru glasali za svoje gradske vijećnike u nedjelju, prvi put nakon 12 godina, nakon što su se rivalske hrvatske i bošnjačke stranke koje vladaju gradom dogovorile o dugo osporavanim izbornim pravilima. 

– Grad na jugu zemlje poznat je po Starom mostu iz osmanskog doba preko rijeke Neretve, koji je uništen tokom rata 1990-ih, ali je obnovljen. To je grad koji je najviše multietničan u Bosni, ali hrvatsku i bošnjačku zajednicu rijeka je u velikoj mjeri odvojila od kraja rata u kojem su se međusobno borili – navodi Reuters.

- OGLAS -

Dodali su da se u ovom gradu izbori nisu održali od 2008. godine jer se njegovi Hrvati katolici i Bošnjaci muslimani nisu mogli složiti oko izbornih pravila. 

– Ali spor je riješen zahvaljujući presudi suda iz 2019. godine koju je izborila Irma Baralija, nastavnica filozofije koja je podnijela tužbu protiv Bosne pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog neodržavanja izbora u Mostaru – piše Reuters.

Dalje navode kako su se hrvatska i bošnjačka stranka HDZ i SDA čvrsto držale Mostara u proteklih četvrt stoljeća te da svaka upravlja svojim dijelom podijeljenog grada i odvojenim komunalnim preduzećima, poštanskim kompanijama, univerzitetima i bolnicama.

– U centru grada još dominiraju zgrade oštećene tokom rata, a veliki dio gradske infrastrukture je u zapuštenosti. Mnoge državne firme u gradu zatvorene su zbog lošeg upravljanja i došlo je do egzodusa mladih – navodi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA