7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Sredstvo za dezinfekciju ruku i površina u kući od dva kuhinjska sastojaka !

Održavanje higijene i čistoće prostorija smatra se važnim u sprječavanju širenja virusa.

Uz pomoć octa, limuna  i vode možeš napraviti sprej koji će uspješno dezinficirati i ruke i površine. Širenje koronavirusa Europom pridonijelo je povećanoj potražnji i prodaji sredstava za dezinfekciju. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacija upravo je briga o vlastitoj higijeni i čistoći prostora ključan faktor koji može doprinijeti smanjenju širenja virusa.

Kako spriječiti širenje virusa?

- OGLAS -

Prvenstveno, najvažnije je redovito održavati naviku temeljitog pranja ruku jer se prljave ruke smatraju najčešćim putem prijenosa zaraznih bolesti. Zatim valja prozračivati prostorije u kojima boraviš radi izmjene i cirkulacije zraka, kojom se uklanja potencijalno infektivna prašina. Ujedno, treba redovito čistiti i dezinficirati radne te ostale površine te predmete kojim svakodnevno rukuješ, poput radnog stola, tipkovnice i miša računala, kvaka ili mobitela.

 

Sredstvo za dezinfekciju iz kuhinje

Sjajna stvar je ta što se sastoji od samo dva sastojka, a oba imaš u vlastitoj kuhinji! U ovom slučaju potrebni su samo ocat, limun i voda. Nadaleko je poznato da je ocat pomiješan s vodom univerzalno sredstvo za čišćenje u kuhinji i kupaonici. Ipak, neki ne preferiraju miris octa, a tu u igru ulazi limun. Kako bi se razblažio jak miris kiseline dodaj u 50:50 otopinu nekoliko komadića limuna izrezanog na malene ploške. Idealno je ovu otopinu ostaviti da odstoji dvije sedmice dok se miris octa ne smanji. Naravno, ako miris octa ne smeta sredstvo se može koristiti odmah! Limun će samo pospješiti djelovanje otopine.

 
  

Ekološki sprej za dezinfekciju

Također, ako želite ubrzati postupak možete umjesto limuna koristiti eterično ulje. Aromaterapijsko dezinfekcijsko sredstvo lako možete napraviti u kućnoj radinosti ako u sprej-bočicu ulijete 1/3 alkoholnog octa, te 2/3 destilirane vode. U tako pripremljenu otopinu dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja limuna. Pronaći ga možete u specijaliziranim prodavnicama. Osim za dezinfekciju prostora, ovaj sprej možete koristiti i za dezinfekciju ruku. Brzo, jednostavno, a tako učinkovito!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA