12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Neviđena tortura nad Julianom Assangeom

Radeći na terenu sada s Ujedinjenim narodima a ranije s Crvenim križem vidio sam ljude hapšene i ispitivane nakon terorističkog napada 11. rujna i ratne zarobljenike koji su loše tretirani na dnevnoj bazi. Svjedočio sam užasima u ratnim zonama koji su u fizičkom smislu bili gori, ali nikada nisam vidio da se neku osobu tako neumorno proganja, a s toliko malo temelja. U 20 godina rada sa žrtvama rata, nasilja i političkog progona nisam doživio slučaj da se skupina demokratskih država udružila da bi namjerno izolirala, demonizirala i zlostavljala jednog pojedinca toliko dugo vremena’, rekao je među ostalim UN-ov specijalni izvjestitelj za torturu Nils Melzer na novinskoj konferenciji koju je u petak održao u Ženevi povodom pritvora najpoznatijeg svjetskog zviždača Juliana Assangea.

Osnivač WikiLeaksa trenutno se nalazi u zatvoru Belmarsh u Londonu, gdje odslužuje 50-tjednu kaznu zatvora zbog kršenja uvjetne kazne prije sedam godina kada se, u strahu da će biti izručen u SAD, sakrio u ekvadorsku ambasadu u tom gradu.

Početkom travnja britanska policija na silu ga je izvukla iz ambasade i premjestila u zatvor, a prošlotjedna najava američkog Ministarstva pravosuđa potvrdila je da su njegovi strahovi bili opravdani: Ako bude izručen, američka će ga vlada kazneno goniti zbog kršenja 17 točaka Zakona o špijunaži, za što bi teoretski mogao dobiti čak 170 godina zatvora. Assange je u Americi već optužen zbog hakiranja i za taj prijestup mogao bi dobiti pet godina zatvora, a u međuvremenu su i vlasti Švedske najavile da će ponovno otvoriti slučaj silovanja za koje su ga optužile državljanke te zemlje.

- OGLAS -

Melzer se u petak obratio javnosti jer se Assangeovo zdravlje pogoršalo do te mjere da on nije bio u stanju niti sudjelovati u sudskoj raspravi video-linkom, pa je u međuvremenu premješten u zatvorsku bolnicu.

UN-ov izaslanik novinarima je ispričao da je Assangea posjetio u zatvoru 9. svibnja, te da je njegovo zdravstveno stanje već tada bilo ‘alarmantno’. ‘Jako je smršavio, ne može zadržati hranu i nije bio u stanju voditi razgovor’, rekao je.

‘Izgledao je izrazito uzrujano i zaokupljeno. Postavljao je puno pitanja, skakao uokolo, nije bio u stanju procesuirati moja pitanja. Dijelove razgovora vodio je normalno, a onda bi opet zapao u stanje agitiranosti’, ispričao je.

UN-ov izvjestitelj napomenuo je da je Assangea posjetio s dvoje psihijatara, koji su također zaključili da on ‘pokazuje sve simptome žrtve koja je izložena psihološkoj torturi koja traje dugo vremena. Govorimo o jakom i kontinuiranom stresu, kroničnoj tjeskobi, velikoj psihološkoj traumi. Stručnjaci koji su bili u mom timu rekli su da je njegovo zdravstveno stanje izrazito zabrinjavajuće i da bi, ukoliko se hitno nešto ne poduzme, šteta mogla biti nepopravljiva’.

WikiLeaks je 2010. objavio klasificirane podatke američke vojske koje mu je doturila vojna obavještajka i zviždačica Chelsea Manning, a koji su razotkrili zločine američke vojske nad civilima u Iraku i Afganistanu.

Od toga dana Assange je izložen ‘neprekidnom i sve intenzivnijem zlostavljanju koje seže od sistematskog pravosudnog progona i arbitrarnog zatočenja u ekvadorskog ambasadi, preko opresivne izolacije, maltretiranja i nadzora unutar ambasade, pa do namjernog kolektivnog izvrgavanja ruglu, uvredama i poniženjima te otvorenog poticanja na nasilje i opetovanih poziva na njegovo ubojstvo, rekao je Melzer.

UN-ov izvjestitelj ove koordinirane napore niza država također smatra ‘zabrinjavajućom kriminalizacijom istraživačkog novinarstva i kršenjem američkog ustava i međunarodnih ljudskih prava’, a uz britansku, američku i švedsku vladu prozvao je i vladu Australije zbog toga što nije ništa poduzela kako bi zaštitila vlastitog građanina.

Australsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine na ove je optužbe reagiralo priopćenjem u kojem se izražava uvjerenje da se Assangea u londonskom pritvoru ‘adekvatno tretira’, te odbacuje tvrdnja da je ‘australska vlada suodgovorna za psihološku torturu g. Assangea’.

Tvitom se oglasio i britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji je pak rekao da se Assange ‘svojevoljno sakrio u ambasadu’ i da je ‘bio slobodan napustiti je i suočiti se s pravdom’. Na to mu je Melzer odgovorio da je Assange bio slobodan onako kako je slobodan netko tko ‘sjedi u gumenom čamcu u bazenu punom morskih pasa’.

Melzer je od britanskih vlasti zatražio da Assangea ne izruče SAD-u zbog toga što će tamo biti ‘podvrgnut politiziranom montiranom procesu’, što je evidentno iz činjenice da je njegov dosadašnji tretman ‘vrlo blizu namjernom i namjenskom primjenjivanju represivnih mjera s ciljem da ga se slomi’.

Zatražio je i da mu se dozvoli pristup pravnoj dokumentaciji i kompjuteru, kako bi mogao raditi bilješke i komunicirati s odvjetnicima, te dodao da to ne bi predstavljalo ‘nikakav specijalni tretman’.

‘Radi se jednostavno o tome da mu treba omogućiti sredstava koja su mu potrebna i na koja ima pravo kako bi mogao pripremati vlastitu obranu. To bi zasigurno pomoglo barem donekle ublažiti posljedice pritiska koji se nad njim vrši a koji je već sada nadljudski’, zaključio je UN-ov izvjestitelj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA