15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Višković: Raznim lobijima ne odgovara usvajanje zakona o igrama na sreću u RS-u

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) protiv je prijedloga Vlade RS-a da se na sjednici entitetskog parlamenta po hitnom postupku razmatra zakon o igrama na sreću, dok premijer Radovan Višković ističe da time opozicionari pogoduju lobijima ne samo iz RS i BiH, već i regiona.

-Dobili smo amandmane nekih udruženja koje se bave igrama na sreću i prije nego što se zakon pojavio. Po lobiranju se vidi da je veliki novac u pitanju – rekao je Višković ističući da lobiji koriste i poslanike kako se ne bi usvojio ovaj zakon.

-Lobi, ne samo iz RS već i regiona, su toliko jaki, da koriste i Narodnu skupštinu i poslanike da zaustave zakone – ustvrdio je Višković u obraćanju parlamentu.

- OGLAS -

Niko u regionu, kaže, nema toliko liberalan zakon o igrama na sreću kao što ima RS.

Višković je istakao da su i njega “lobisti jurili i po Beogradu da se ne usvoji ovaj zakon”, koji bi trebalo da donese novac u budžet RS.

Ukazao je da RS ima veliku štetu zbog sadašnjih rješenja u ovoj oblasti.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić je na početku 3. redovne sjednice entitetskog parlamenta ukazao da je neprihvatljiva praksa entitetske vlade o sve češćem predlaganju zakona u hitnoj proceduri.

Protiv je, kaže, i Prijedloga zakona o igrama na sreću, kojim se želi pojačati i uloga “Lutrije RS” u priređivanju igara na sreću.

-Ovo je projekat kojim se namješta da tajkuni iz vladajuće većine ubiru poreze građana RS i slična je situacija kao kada je predlagana ugradnja kamera na ulicama u Banjoj Luci – ustvrdio je Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo je također pozvao Vladu da ovaj zakon, koji je izazvao veliki interes javnosti, predloži u redovnoj proceduri.

Pojedini priređivači igara na sreću su ranije tvrdili da će predloženim zakonom biti ugroženo njihovo poslovanje i da se potencijalno stvara monopol za elektronske igre na način da se taj posao daje samo “Lutriji RS” ili nekome kome to republičko preduzeće dodijeli posao.

Iz Ministarstva finansija RS-a su ranije isticali da je Prijedlogom zakona o igrama na sreću predviđeno da u entitetskom budžetu bude obezbijeđeno najmanje 60 miliona KM, a njegov cilj je unapređenje organizovanja igara na sreću i njihovo uvođenje u zakonske okvire.

Entitetska vlada je na dnevni red današnje sjednice uputila i izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji.

Rasprava o dnevnom redu današnje 3. redovne sjednice Narodne skupštine RS-a još traje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA