7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

U Sarajevu održan regionalni sastanak tužilaštava nadležnih za ratne zločine

S ciljem unapređenja regionalne saradnje u Sarajevu je održan dvodnevni regionalni sastanak tužilaštava nadležnih za ratne zločine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak je održan u  okviru regionalnog projekta o ratnim zločinima kojeg Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) provodi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, a finansira ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Oni su imali priliku detaljno prezentirati i identifikovati razlike između nacionalnih pravnih okvira koje predstavljaju prepreke ili stvaraju određene dileme prilikom pružanja međunarodne pravne pomoći i prekogranične saradnje u predmetima ratnih zločina.

- OGLAS -

Razgovarano je i o prevazilaženju drugih izazova u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Sastanak koji je podržala i Vlada Italije je jedan u nizu sastanaka na tehničkom nivou.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Londonu u julu 2018. godine, potpisali su Zajedničku deklaraciju o ratnim zločinima u kojoj su, između ostalog, istakli značaj pružanja podrške i uklanjanja prepreka koje stoje na putu učinkovitoj regionalnoj suradnji, uključujući razmjene informacija, suradnje između tužilaštava, brže uzajamne pravne pomoći, te izbjegavanja preklapanja nadležnosti. 

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA