Vijesti
Iranske vlasti tvrde da su uspješno testirale balistički projektil Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, kaže da njegovo oružje može dosegnuti baze najvećih neprijatelja Izraela i Sjedinjenih Država u regiji.
#

Iran je u četvrtak uspješno testirao balistički projektil s potencijalnim dometom od dvije hiljade kilometara, objavili su državni mediji, dva dana nakon što je zapovjednik Izraelskih oružanih snaga iznio izglede za "akciju" protiv Teherana zbog nuklearnog programa.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, kaže da njegovo oružje može dosegnuti baze najvećih neprijatelja Izraela i Sjedinjenih Država u regiji, piše Reuters. Unatoč protivljenju SAD-a i Evrope, Islamska Republika je rekla da će dalje razvijati svoj “odbrambeni” raketni program.

“Naša poruka neprijateljima Irana je da ćemo braniti zemlju i njezina postignuća. Naša poruka našim prijateljima je da želimo pomoći regionalnoj stabilnosti“, rekao je iranski ministar odbrane Mohammadreza Ashtiani.

Državna TV emitirala je nekoliko sekundi snimke, kako je rekla, lansiranja nadograđene verzije iranske balističke rakete Khoramshahr 4 s dometom od dvije hiljade kilometara i spososobnosti nošenja bojeve glave od hiljadu i po kilograma.

Državna novinska agencija IRNA javila je da je raketa na tekuće gorivo nazvana “Kheibar”, što je referenca na židovski dvorac koji su zauzeli muslimanski ratnici u ranim danima islama.

“Vanredne karakteristike projektila Kheibar domaće proizvodnje uključuju brzu pripremu i vrijeme lansiranja, što ga čini taktičkim oružjem uz strateško”, rečeno je.

Izrael, koji Islamska Republika ne priznaje, vidi Iran kao egzistencijalnu prijetnju. Iran kaže da su njegove balističke rakete važna sila odvraćanja i odmazde protiv Sjedinjenih Država, Izraela i drugih potencijalnih regionalnih protivnika.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da vojska ne komentira takva pitanja.

U utorak je vrhovni izraelski general raspravljao o mogućoj vojnoj akciji protiv Irana dok su napori šest svjetskih sila da ožive nuklearni sporazum s Teheranom iz 2015. u zastoju od prošlog septembra, usred rastućih strahova Zapada o ubrzanom nuklearnom napretku Teherana.

Sporazum, od kojeg je Washington odustao 2018., nametnuo je ograničenja iranskim nuklearnim aktivnostima što je produžilo vrijeme koje bi Teheran trebao da proizvede dovoljno fisibilnog materijala za nuklearnu bombu, ako to odluči. Iran negira da traži nuklearno oružje.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.