15 C
Sarajevo
26.04.2024

Grčka će u narednim danima raditi na postepenom ukidanju restrikcija

Grčka će prema najavama ministra turizma Harryja Theoharrisa u narednim danima raditi na postepenom ukidanju restrikcija, a druga dva vala ublažavanja slijede polovinom juna i početkom jula.

“Podigli smo postepeno interne restrikcije, kao recimo one po pitanju kafea, trajekti su također počeli raditi i polako dostižu 50% kapaciteta. Nastavljamo raditi na ostalim restrikcijama poput onih vezanih uz škole itd. U međuvremenu radimo i na uklanjanju restrikcija kada su u pitanju jahte i kampovanje. Od 15. juna ćemo početi raditi na ublažavanju restrikcija koje se odnose na vanjske granice. Počet ćemo sa dva najveća aerodroma u Ateni i Solunu sa restriktivnom listom zemalja, a onda vjerovatno s ostalim zemljama od 1. jula”, kazao je Theoharris u intervjuu za CNN.

Grčka Vlada priprema i poseban plan koji su nazvali “zračni most” i koji će predstavljati poseban zračni promet sa posebno odabranim zemljama iz kojih će putnici i turisti moći stići u Grčku. U prvom redu se tu misli na Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo, a nakon toga i na Njemačku, dok će ostale zemlje slijediti u narednom periodu.

- OGLAS -

“Premijer i Vlada su od prvog dana tražili od zdravstvenih eksperata da nas vode kroz ovaj proces i to je ono što i sada radimo. Kroz savjete tih eksperata imamo puni plan koji će nam omogućiti da imamo putovanje slobodno od rizika. Tako ćemo pod jedan dozvoliti ulazak u zemlju putnicima i samo onih zemalja za koje nam naši eksperti kažu da je dozvoljeno kako bismo limitirali rizike. Pod dva, radit ćemo detaljne ali sporadične testove u ovoj situaciji. Pod tri, postavit ćemo resurse u područja u kojima će se nalaziti turisti kako bi se naš zdravstveni sistem mogao nositi s bilo kakvom situacijom. Biće veoma striktni higijenski protokoli primjenjivani u hotelima i slično”, pojasnio je Theoharris.

Na pitanje CNN-ovog Richarda Questa o tome kako će Grčka osigurati da se smanje rizici u realizaciji ovog plana, Theorharris je pojasnio da se plan sastoji od tri dijela koji nisu vezani samo uz prošlost nego i uz budućnost.

“Naš uspjeh će se postići kroz recept koji sadrži tri dijela. Odlučnost premijera koji je povukao snažne poteze odmah na početku. Efektivnost cijele Vlade i ljudi na prvim linijama kojima je ovo bio zadatak i odgovornost naroda koji je shvatio da se moramo ponašati po pravilima. Ovo nije samo vezano uz prošlost, nego se veže i uz budućnost”, poruka je grčkog ministra turizma.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA