Vijesti
ISIS preuzeo odgovornost za napad u Iranu Napad je izveden tokom vojne parade, organizovane povodom 38. godišnjice iransko-iračkog rata
# Anadolu Agency (AA)
Teroristička organizacija ISIS preuzela je odgovornost za oružani napad izveden tokom vojne parade u gradu Ahvazu na jugozapadu Irana.
 
Iranski zvaničnici ranije danas su saopćili da je grupa poznata kao Al-Ahvaziye odgovorna za napad, u kojem su poginule najmanje 24 osobe. Međutim, odgovornost za napad je preuzeo i ISIS.  Napad je izveden tokom vojne parade, organizovane povodom 38. godišnjice iransko-iračkog rata.
 
Teroristička organizacija ISIS je putem svoje novinske agencije Amak preuzela odgovornost za napad. Naveli su i da se na mjestu događaja nalazio i iranski predsjednik Hasan Rouhani.  Međutim, poznato je da je Rouhani prisustvovao vojnoj paradi, ali ne u Ahvazu nego u Teheranu. Amak je kasnije ispravio taj navod. Nisu objavili video-zapis napada.
 
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif smatra da su Sjedinjene Američke Države i oni koji podržavaju terorizam u regiji, odgovorni za napad izveden tokom vojne parade. I glasnogovornik iranske vojske Čuvari revolucije Ramazan Sherif potvrdio je ranije danas kako je napad na vojsku izvela grupa poznata kao Al-Ahvaziye. Sherif je naveo kako ovu grupu podržava i Saudijska Arabija.
 
U napadu, koji se dogodio u subotu ujutro, poginule su najmanje 24, a povrijeđene 53 osobe. Neutralizirana su četvorica napadača, među kojima su dvojica uhvaćeni živi, prenosi  Anadolu Agency (AA)
 
Lokalni mediji navode da su napadači otvorili vatru na sigurnosne snage, a napad je izveden tokom parade organizovane povodom Sedmice odbrane u toj zemlji.
 
Teroristički napad na vojsku izvela je grupa poznata kao Al-Ahvaziye, a koja je poznata kao separatistička grupa koja na jugozapadu Irana nastoji formirati nezavisnu arapsku upravu.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.