Vijesti
Italija ima dovoljno rezervi plina i očekuje nove isporuke Ukoliko ne bude veoma hladna zima i ne zaoštri se situacija u Ukrajini, Italija će moći osigurati snabdijevanje energentima tokom zime, kaže ministar energetike.
#

Italija će s postojećim uskladištenim plinom i predviđenom isporukom moći izbjeći nestašicu energeneta tokom zime, ukoliko se nešto nepredviđeno ne dogodi, izjavio je italijanski ministar energetike Roberto Cingolani.

Za državnu televiziju Rai tre rekao je da su kapaciteti skladišta plina popunjeni više od 90 posto i da će biti novih isporuka tog energenta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ukoliko ne bude veoma hladna zima i ne zaoštri se situacija u Ukrajini, Italija će moći osigurati snabdijevanje energentima tokom zime, istakao je Cingolani.
 
Problem nije dostupnost, već cijena

Italijanski ministar je ukazao da trenutno problem nije dostupnost plina, već njegova cijena.

Energetska grupa Eni, najveći uvoznik ruskog plina u Italiju, saopćila je u subotu da joj neće biti isporučen plin koji je naručila za vikend i da očekuje da se situacija neće promijeniti ni narednih dana, zbog oštećenja na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.