20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Zemaljski muzej BiH danas slavi 131. rođendan

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja počeo je u 10 i traje do 21 sat, a ulaz je besplatan. Tokom cijelog dana suvenirnica Zemaljskog muzeja BiH bit će otvorena za sve one koji žele kupiti neke od suvenira i publikacija Zemaljskog muzeja BiH. Kupovinom suvenira i publikacija direktno pomažete rad Zemaljskog muzeja BiH, ali i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Osim toga, u Zemaljskom muzeju BiH danas možete pogledati izložbu originala Sarajevske hagade i prisustvovati promociji novog izdanja Sarajevske hagade. Između ostalog, u Zemaljskom muzeju BiH bit će upriličene i izložbe “Potraga za blagom” i “Tri života Sarajevske hagade”.

Otkad je odlukom tadašnje Zemaljske vlade osnovan Muzej kao samostalna državna ustanova te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima koje pred njega stavlja politička stvarnost današnje BiH, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 131 godinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA