10 C
Sarajevo
19.04.2024

Rudnici uglja Kreka posluju prilično stabilno, problem i dalje stara dugovanja

Poslovanje, konsolidacija, ali i razvojni projekti Rudnika uglja „Kreka“, bili su tema razgovora na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra privrede Asmira Hasića sa generalnim direktorom Rudnika Osmanom Blekovićem i izvršnim direktorima Dževadom Ćosićkićem i Eldarom Huseinovićem.

Na jednoj od posljednjih sjednica Vlada je dala saglasnost na tekst protokola o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih, a neuplaćenih koncesionih naknada, što je također bila jedna od tema razgovora. Članovi Uprave Rudnika su izrazili zadovoljstvo što je Vlada usvajanjem ovog teksta protokola pokazala dobru volju da pomogne Rudniku, a iz Vlade je istaknuto očekivanje da će “Kreka” nastaviti poštivanje protokola, a što je jedan od uslova za potpisivanje novog ugovora o koncesiji za eksploataciju uglja.

 – Vlada je svjesna značaja svih rudnika, pa i “Kreke”, za Tuzlanski kanton, Federaciju BiH i državu BiH u cjelini i voljna je pomoći, ali u okvirima zakonskih mogućnosti – složili su se premijer Tulumović i ministar Hasić.

- OGLAS -

Na sastanku se razgovaralo i o realizaciji zajedničkog projekta Rudnika “Kreka” sa Sodom Sisecam, a u vezi sa rekultivacijom rudničkog zemljišta, kojim bi se riješio i problem taložnice Sisecam Sode. Predstavnici “Kreke” su premijera Tulumovića i ministra Hasića informisali da realizacija ovog projekta teče na zadovoljstvo oba privredna društva, te da njegova realizacija doprinosi učvršćivanju poslovnih odnosa Sode i Rudnika.

S obzirom na potrebe stambenih i poslovnih zona u Tuzli, Živinicama i Lukavcu, učesnici sastanka su se usaglasili da je u narednom periodu neophodno utvrditi stvarne eksploatacione potrebe Rudnika. Poriječima predstavnika Rudnika, trenutno važeće eksploatacione zone datiraju iz 1962. godine.

– S bzirom da dugoročne strategije Rudnika nisu usmjerene prema urbanim zonama, prije svih Tuzle, te neperspektivne zone bi se trebale ispisati iz eksploatacionih polja, što bi bio prvi korak i stvaranje preduslova za izmjene prostornih planova i stvaranje preduslova za dalji privredni i društveni razvoj lokalnih zajednica – rekao je direktor Bleković.

Naglašeno je da Rudnici uglja “Kreka” danas posluju prilično stabilno, ali da problem i dalje predstavljaju stara dugovanja, nastala prije više od deset godina. U tom smislu, potpisivanje protokola kojim se ta dugovanja reprogramiraju za naredni period, stvaraju se preduslovi za konsolidaciju Rudnika, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA