12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

BPK -Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu najavio mogućnost generalnog štrajka

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) na današnjoj pres-konferenciji najavio je mogućnost generalnog štrajka, nakon što s pregovaračkim timom Vlade BPK nije postignut dogovor o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora.

Iz sindikata su upozorili da je generalni štrajk vrlo izvjestan nakon nove godine te podsjetili da je raniji kolektivni ugovor istekao još u februaru ove godine.

„Mi kao sindikat dali smo sve od sebe jer ovo traje već pet mjeseci i s obzirom da su prije nekoliko dana završeni pregovori, nama nije prostalo ništa drugo. Da li će se pristupti ovoj nepopularnoj mjeri u ostvarivanju interesa zdravstvenih radnika, konačnu riječ dat će Kantonalni odbor sindikata nakon vanredne sjednice“ – kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravtsvu BPK-a Emir Baščelija.

- OGLAS -

U sindikatu zamjeraju i premijerki BPK-a Aidi Obući što je od šest sastanaka sindikata zdravstvenih radnika i pregovaračkog tima Vlade BPK, prisustvovala samo na dva.

„Iz našeg ugla, pregovarački tim Vlade BPK je potpuno zakazao i shvatili su nas totalno neozbiljno. Ne mogu da se otmem dojmu da su se postavili totalno neodgovorno prema uspolenicima kojih je više od 300 u ovom sindikatu, a samim tim i prema građanima“ – kazao je Baščelija.

Podsjetio je da sindikat pored potpisivanja granskog kolektivnog ugovora ima još dva zahtjeva.

„Da se poprave uvjeti za upsolenike i pacijente, da se zanovi oprema i aparati koji su stvarno zastarjeli. Da se vozni park obnovi. Dio toga ova vlada je uradila i mi smo u tom pogledu kao sindikat zadovoljni. Međutim kada je riječ o potpsivanju granskog kolektivnog ugovora nije bilo nikakvog pomaka, tako da smo ogorčeni jer za to nije bio sluha“ – kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.   

Datum stupanja u štrajk po riječima Baščelije nije poznat jer je potrebno provesti sve zakonske procedure. U međuvremenu, najavio je, sindikat će uputiti prema Vladi BPK  još jedan zahtjev za sastanak kako bi se pokušalo doći do dogovora i izbjegao najavljeni štrajk.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA