7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Guverner New Yorka priznao: Krili smo broj umrlih u staračkim domovima

Guverner New Yorka Andrew Cuomo priznao je da njegova kancelarija nije trebalo od javnosti da krije broj umrlih od Covida-19 u staračkim domovima.

Cuomo je na konferenciji za novinare rekao da je „naučena lekcija o tome šta se dešava kada se ne objavljuju podaci“ i da je trebalo da postupi drugačije.

„Posljednje što sam htio je da pogoršam ionako užasnu situaciju. Na zahtjeve građana i novinara za objavljivanje tih podataka se nije odgovaralo blagovremeno“, kazao je.

- OGLAS -

U staračkim domovima u državi New York od Covida-19 preminulo je više od 15 hiljada ljudi, ali je država objavila samo 8.500. Iako se ukupan broj preminulih pojavio u zbirnim podacima na nivou države, nije precizirano da je riječ o korisnicima staračkih domova koji su preminuli u bolnicama.

Politički predstavnici u skupštini New Yorka i Sekretarijat za pravosuđe tražili su podatke još u augustu, kao i brojni mediji, priznao je Cuomo. Rekao je da su odgovorili prvo Sekretarijatu za pravosuđe, dok ostale zahtjeve nisu obrađivali.

Demokratski i republikanski članovi skupštine New Yorka, bijesni zbog onoga što su nazvali zataškavanjem, najavili su da će ponovo razmisliti o odluci da se Cuomu daju ovlaštenja u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom.

„Izdao je povjerenje javnosti i za to treba da snosi odgovornost“, napisao je demokratski senator Andrew Gounardes.

Cuomov saradnik se ranije izvinio članovima parlamenta zbog neobjavljivanja podataka.

Guverner Cuomo je rekao da „iz ovoga treba izvući pouke i ispraviti šta se može“, kao i da je „prioritet uvijek bilo spašavanje ljudskih života“.

(VOA)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA